Различната конструкция на реакторите от АЕЦ Козлодуй“ и тези на

...
Различната конструкция на реакторите от АЕЦ Козлодуй“ и тези на
Коментари Харесай

Аварията от АЕЦ „Чернобил“ не можела да се повтори в България

Различната структура на реакторите от АЕЦ „ Козлодуй “ и тези на авариралата АЕЦ „ Чернобил “ не разрешава повторение на случая от руската централа, безапелационни са представителите на „ Булатом “, представени от investor.bg.

По време на полемика с представители на медиите експертите по нуклеарна енергетика акцентираха редица другия сред двата вида реактори, които изключват сходна повреда да се случи както при АЕЦ „ Козлодуй “, по този начин и при плановата АЕЦ „ Белене “.

В руската централа е била употребена двуканална система за отбрана, до момента в който в реакторите на „ Козлодуй “ е налична триканална отбрана. От „ Булатом “ допълват, че за плановата АЕЦ „ Белене “ ще бъде въведена четириканална защитна система.

„ Съществуват редица обилни планови и експлоатационни другия сред реакторите от чернобилски вид (РБМК) и реакторите в АЕЦ „ Козлодуй “ (ВВЕР), които вършат невероятно възникването на сходна повреда в България “, акцентира Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „ Булатом “.

В своята презентация от сдружението акцентират главните разлики и прилики сред двата типа реактори.

Приликите сред РБМК и ВВЕР реакторите са свързани с типа на главния енергиен запас – ураново нуклеарно гориво и метода, по който то се изгаря – в топлинните реактори, каквито са тези на „ Чернобил “ и „ Козлодуй “, „ неутроните, които се получават при верижната реакция на разделяне, би трябвало да се забавят, като силата им бива намалена до топлинна, с цел да могат да провокират последващо разделяне на ядрото на изотопа U-235 и поддържането на верижната реакция “.

И при двата типа реактори се отделя топлота, която се употребява за произвеждане на пара, задвижваща турбогенераторите за произвеждане на електрическа сила.

Ядрената реакция се управлява посредством въвеждане на регулиращи органи в дейната зона.

Георгиев посочи и главните разлики сред реакторите в двете централи. Докато в „ Чернобил “ се употребява графит като забавител, при ВВЕР реакторите тази роля се прави от леката вода, която по едно и също време извършва функционалностите на топлоносител и забавител.

Според Георгиев потреблението на огромни количества графит води до генериране на огромни количества радиоактивни боклуци при извеждане от употреба и свръхзабавяне на неутроните.

От своя страна водата от ВВЕР реакторите се пречиства елементарно.

По отношение на отбраната на реакторите, при РБМК реакторите от чернобилски вид липсва цялостна усилена защитна обвивка, показват от „ Булатом “.

„ Частта над горивните канали не е херметична и сградната структура не може да издържи огромни вътрешни или външни натоварвания “, акцентират специалистите.

В същото време ВВЕР реакторите като тези в АЕЦ „ Козлодуй “ разполагат с усилена херметична защитна обвивка, която е построена от авансово под напрежение бетон, която защищава реакторната апаратура от външни въздействия и може да предотврати изхвърления в атмосферата.

Докато при РБМК реакторите с увеличението на температурата в реактора пораства и неговата мощ, то при ВВЕР реакторите покачването на градусите води до спад в мощността.

При реакторите на АЕЦ „ Козлодуй “ съществува така наречен „ резултат на саморегулирането “ – увеличението на температурата в дейната зона води до понижаване на реактивността, респективно мощността, което ще докара до следващо намаление на температурата, показва Георгиев.

Във връзка с повредата при АЕЦ „ Чернобил “ специалистите от „ Булатом “ са безапелационни, че при всички известни повреди на нуклеарни електроцентрали има налична човешка неточност. Автоматизацията на защитните функционалности на централите са главен фактор в тяхната вярна и безвредна употреба, акцентират още те.

Пред Investor.bg Станислав Георгиев показа, че във връзка с отбраната и изискванията за сигурност АЕЦ „ Козлодуй “ влага огромни средства, с цел да може работата на V и VI блока да продължи безпроблемно до края на техния експлоатационен интервал.

По неговите думи всички регистрирани произшествия в българската централа са били открити в точния момент и поправени, като най-сериозните от тях дават отговор на втора степен по Международната канара за нуклеарни и радиационни събития (INES).

Според Георгиев нуклеарната енергетика се развива към този момент в продължение на 65 години и човечеството би трябвало да извърви още доста път преди да е съумяло да я овладее изцяло.

Идеята на това развиване е да се реализира изцяло безвредно прилагане на този вид сила, добавя той.

От „ Булатом “ още показват, че нуклеарната енергетика може да бъде решение на казуса с базовите мощности, който продължава да съществува макар навлизането на новите технологии.

По техните думи, до момента в който по света всеобщо не престават да се построяват реактори от второ потомство и към този момент навлизат такива от трето, специалистите към този момент приготвят четвърто и пето потомство реактори, които ще създадат нуклеарната енергетика още по-безопасна и ефикасна. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР