Разкриха мащабна измама за източване на НЗОК с фалшиви документи

...
Разкриха мащабна измама за източване на НЗОК с фалшиви документи
Коментари Харесай

Арестуваха лекари заради източване на НЗОК: Как е работила схемата за повече от 5 млн. лв.?

Разкриха огромна машинация за източване на НЗОК с подправени документи за погашение на помощни средства на хора с увреждания. Схемата е от Пловдив и съгласно управляващите е ощетила страната с над 5 милиона лв..

Схемата почнала да работи през юли 2022 година, когато са признати промени в Наредбата за здравната експертиза и правилника за използването ѝ. Точно тогава са направени промени, които включват издаването на всички консумативи да бъдат трансферирани от общественото министерство към НЗОК.

Има издадени протоколи на имената на 27 умряли

Съмнението, че става въпрос за машинация идва, когато от Регионалната здравна ревизия вършат инспекция, търсейки дали някои от пациентите са получили декларираните консумативи. Отсрещната страна декларира, че няма визия защо става въпрос.

Екип на bTV потърси Регионалната здравна ревизия, откъдето обявиха, че ще върнат позвъняване по-късно, само че до такова обаче не се стигна.

В основата на контрола е пациентът. НЗОК не може да постави инспектор във всяка болница, разяснява доктор Иван Кокалов

В основата на измамата е мним медицински център, основан в София. Направена е мрежа от филиали в цялата страна, в това число и в Пловдив. Те източват НЗОК, а помощи не стигат до пациентите.

За интервала от юли 2022 година до края на юли тази година са направени над 8000 протокола за разпределяне на средства за хора с увреждания – да вземем за пример за слухови апарати, инвалидни колички и други консумативи. Има даже издадени протоколи на 27 умряли души. По случая са арестувани 8 души.

„ Не съм чувал за други фиктивни центрове, изключително с такава активност. Това е напълно нова скица. Основният потребител на парите не е медицинският център, а магазинът за помощни средства “, разяснява в „ Тази заран “ доцент Спас Спасков, някогашен шеф на болница " Пирогов ".

„ Най-вероятно схемата е огромна, защото самата процедура, която би трябвало да извърви пациент, който желае да получи такива помощни средства, изисква да се подадат съответните документи. Има лекарска комисия от експерти, които са издавали тези протоколи и са удостоверявали избрани условия. След което се изисква пациентът да се яви персонално, с цел да получи тези помощни средства и да подпише приемо-предавателен протокол. Очевидно това не се е случвало “, описа юристът по здравно право Мария Шаркова.

Според нея в схемата не са били включени хора от Здравната каса. По думите ѝ сходни схеми са вероятни поради чувството на безотговорност в такива обстановки. Според Шаркова е необходим по-голям надзор с дейното присъединяване на пациентите.  

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР