Десетки свободни места в центровете за временно настаняване на бездомни

...
Десетки свободни места в центровете за временно настаняване на бездомни
Коментари Харесай

Без дом на Великден: Как хората, останали без покрив, ще посрещнат празника?

Десетки свободни места в центровете за краткотрайно настаняване на бездомни у нас. Много от тях отхвърлят помощи и заслон. Какви са аргументите за това и по какъв начин ще посрещнат Великден хората, останли без покрив на празника?

Втори месец Лучка Николова живее със фамилията си под непознат покрив. Попадат в център за краткотрайно настаняване откакто домът им е изпепелен до основи.

„ Бяхме в една страхотна рецесия, тъй като апартаментът ни в „ Слатина “ изгоря. Няма завивки, облекла, всичко отиде. Мазилката единствено остана. На сутринта пристигнаха обществената работа на Слатинския регион и ни споделиха, какво да вършим “, спомня си Лучка Николова.

 Без дом в студа: Центърът за краткотрайно настаняване в столицата е съвсем напълнен България 2 мин. Без дом в студа: Центърът за краткотрайно настаняване в столицата е съвсем напълнен  В очакване на Великден: Ще вали ли в събота против неделя? България 2 мин. В очакване на Великден: Ще вали ли в събота против неделя?  Промени в придвижването за Възкресение Христово в София България 2 мин. Промени в придвижването за Възкресение Христово в София  Страстната седмица: Какви са традициите ден по ден? България 7 мин. Страстната седмица: Какви са традициите ден по ден?  Без дом в студа: Центърът за краткотрайно настаняване в столицата е съвсем напълнен България 2 мин. Без дом в студа: Центърът за краткотрайно настаняване в столицата е съвсем напълнен  В очакване на Великден: Ще вали ли в събота против неделя? България 2 мин. В очакване на Великден: Ще вали ли в събота против неделя?  Промени в придвижването за Възкресение Христово в София България 2 мин. Промени в придвижването за Възкресение Христово в София  Страстната седмица: Какви са традициите ден по ден? България 7 мин. Страстната седмица: Какви са традициите ден по ден?

В стаята са дружно с мъжа си и сина си. През деня ремонтират изгорелия си апартамент, по-късно се прибират във краткотрайния им дом.  

„ Веднага като дойдохме ни дадоха чаршафи и ни споделиха лягайте и си почивайте. Можем да сготвим и да се изкъпем. Имаме общи тоалетни и умивални. Трябва да си доста обезверен, с цел да останеш да спиш на улицата, на дъжда. Обществото те е отритнало дотам, че ти не желаеш да се бориш за себе си “, споделя Лучка.

Обитател на дома е и Петър. Остава без родители, а апартаментът им дава на сестра си. Тук е от две седмици и си търси работа.

„ Трябваше да се оправя някак. Имах проблеми с правораздаването, трябваше да съм в пандиза. На тези домове им се носи неприятна популярност и аз като аплайвах получих доста отрицателни мнения. Аз им споделям: Чакайте, какво толкоз им има. Не знам, за какво някои избират да са на открито. Ако някой е живял дълго на улицата - мъчно можеш да му промениш мисленето. Свикнал е да е по пейките “, изясни Петър.

Радостин е скъсен от работа и остава без пари за квартира. Два месеца живее на улицата.

„ На мен тук ми е прелестно. На бездомните ще им кажа, че няма нищо ужасно. Нека дойдат и да посетят и да видят, какъв брой е хубаво “, изясни мъжът.

Снимка: bTV

От Столичната община показват, че в този център сега живеят 46 души, а потенциалът му е 120.

„ По принцип 6 месеца е оптималният интервал, който могат да прекарат в центъра, само че може да бъде продължен. Ако хората няма къде да останат. Идеята на центровете е, че човек тук може да се наспи и да се изкъпе. През деня те могат да вървят да си търсят работа.  Центровете работят целогодишно и ние не връщаме никого “, изясни Надежда Бачева, зам.-кмет „ Социални действия и интеграция на хора с увреждания “.

В България има общо 845 места за хора останали без дом. За първото тримесечие обаче регистрирани са единствено 447. За да бъде настанен в подобен подслон, всеки безприютен човек би трябвало да съобщи непринудено, че има потребност от поддръжка.

Снимка: bTV

За празника всички настанени в столичните центрове ще получат и козунаци.

Хората в приюта са признателни за покрива над главата си, само че се надяват да посрещнат идващия Великден в собствен личен дом.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР