Като председател на Народното събрание съм ползвал транспорт на НСО.

...
Като председател на Народното събрание съм ползвал транспорт на НСО.
Коментари Харесай

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

„ Като ръководител на Народното събрание съм употребил превоз на НСО. В момента също употребявам, тъй като зам.-председателите на Народното събрание имат право на този превоз. Има благоприятни условия за приемане на защита, когато има съответна опасност към някое лице. Аз нямам популярност Богу. Кирил Петков има защита някъде отпреди 6 месеца, когато и беше получена съответна опасност към него. “

От там показват, че оказват „ всеобхватно подпомагане на способените органи по воденото разследване “

Това изясни в предаването „ Лице в лице “ лидерът на евролистата на ПП-ДБ Никола Минчев по отношение на случая с автомобил на НСО , в който пътуваше водачът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. Ударът стана на Т-образно кръстовище на входа на Аксаково. Шофьорът на цивилния автомобил умря, а неговата спътничка е в тежко положение.

„ Никога не съм питал дали имам право да избера охранител или водач, защото не съм познавал и хората. Още, когато за първи път станах ръководител на Народното събрание и ми бяха назначени екипи, с които бях всекидневно, това бяха непознати хора за мен и не съм предявявал каквото и да е предпочитание. Но допускам, че имаме право на този избор “, изясни още Минчев.

 След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците 1 мин. Вижте отговорите от матурата по БЕЛ за зрелостниците  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото

По думите му скоростта на колите на НСО зависи и от режима, по който се движат.

„ Това са коли, които имат специфичен режим на придвижване. Пътниците не дефинират скоростта на колата. Не можеш да кажеш на водача с каква скорост да кара. Водачът е единственият, който може да реши дали скоростта е безвредна “, посочи той.

Лена Бориславова също разяснява следствието по случая

Никола Минчев изясни, че по отношение на „ разглобяването на сглобката “ една основна поука е станала забележима за него:

„ Когато се поемат политически задължения, под формата на сформиране на едно управническо болшинство, е доста по-обвързващо и трайно, когато всичко това е написано документално. Защото при започване на съставянето на сегашното управническо болшинство през май, юни предходната година, нещата останаха на равнище устни задължения. Това с течение на времето се оказа, че не е най-хубавата процедура. “

Той акцентира, че групировката ще поддържа Мария Габриел за министър председател, Николай Денков за вицепремиер, Асен Василев - финансов министър

„ И от ПП-ДБ, и от ГЕРБ има гласоподаватели, които подлагат на критика несбъдването на сглобката. Идеята за включването на Движение за права и свободи в болшинството беше обвързвана с конституционните промени. Зависи от дейностите, които ще се подхващат. И преди, когато се е изменяла конституцията, и това е налагало събирането на по-голямо болшинство, то е излизало отвън рамките на елементарното управническо. Няма нищо необичайно в това “, изясни Минчев.

Според лидера на евролистата на ПП-ДБ пътят им обратно към ГЕРБ става все по-труден.

Той разяснява и проблема с Корал

„ На база на актуалната обстановка и метода, по който се развиха връзките с ГЕРБ в последните седмици от работата на Народното събрание, пътят обратно към тях става все по-труден за жалост. Освен това ние най-после видяхме едно отвращение да се продължат доста значими промени, което за нас е определящо “, сподели той.

Във връзка с избора му да оглави евролистата на ПП-ДБ, Никола Минчев акцентира, че за него концепцията за обединена Европа и мястото на България в сърцевината на политическа Европа в никакъв случай не му е била непозната.

По-рано от партията оповестиха, че той няма да е ръководител на Народно събрание след ротацията

„ Европейските институции за мен не са някакви извънземни формирания, които просто ни спускат избрани решения, които ние би трябвало да осъществяваме. Напротив – това са институционални форми, в които някой би трябвало да пази и българската позиция “, добави още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР