Украйна ще отмени от утре временната забрана за предоставяне на

...
Украйна ще отмени от утре временната забрана за предоставяне на
Коментари Харесай

Украйна ще възстанови от утре консулските услуги за мъже в мобилизационна възраст

Украйна ще анулира от на следващия ден краткотрайната възбрана за даване на консулски услуги на мъже в мобилизационна възраст, живеещи в чужбина, заяви Външното министерство в Киев, представено от Ройтерс.

" От 18 май мъжете на възраст сред 18 и 60 години, които краткотрайно обитават в чужбина, ще имат опция да се обръщат за консулски услуги ", уточни ведомството.

Стотици хиляди украинци в мобилизационна възраст се намират в чужбина в миг, когато Украйна има остра потребност от бойци, с цел да се брани против пълномащабната съветска инвазия.

Киев вкара възбраната през април и я изясни с нужда да се даде софтуерно време за стиковане на новоприети неотдавна законови промени в разпоредбите за военновременна готовност.

Замразяването на консулските услуги за тази категория жители имаше за цел да ограничи опцията лица, които подлежат на работа в армията, бързо да уредят престоя си в чужбина, преди да са влезнали в действие новите правила, и по този начин да се спасят от готовност, предава Българска телеграфна агенция.

Но изненадващата мярка срещна рецензии от украинците и от някои депутати. Други, които служат в армията, я дефинираха като обективна.

Украинският въшен министър Дмитро Кулеба укори мъжете, които живеят в чужбина, че не оказват помощ на страната си в миг, когато тя се бори за оцеляването си.

Украйна изпитва значителн дефицит на бойци, по тази причина напоследък одобри редица закони, целящи да обезпечат свежи подкрепления и да сложат завършек на многочислените случаи на отбягване на наложителната военна работа, в това число посредством противозаконни бягства в чужбина.

На територията на страните от Европейски Съюз към януари тази година са живели към 4,3 милиона украинци, от които към 860 000 са пълнолетни мъже, сочи базата данни на Евростат.

Когато Русия предприе пълномащабното си навлизане преди повече от две години, Украйна вкара военно състояние, по силата на което на мъжете на възраст сред 18 и 60 години беше неразрешено да напущат границите ѝ без особено позволение, и разгласи готовност на мъжкото население за работа във въоръжените сили.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР