Разказът Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на

...
Разказът Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на
Коментари Харесай

7-класниците преразказваха "Череши" на Захари Карабашлиев

Разказът „ Череши “ от Захари Карабашлиев беше творбата за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас през днешния ден, оповестиха от МОН. Учениците имаха за задача да предадат текста в детайли от името на безпристрастен повествовател.

Творбата е част от банка с творби на модерни български създатели с неоспорим престиж, споделят от МОН. Оттам показват, че още през предходната есен Центърът за оценяване в предучилищното и учебното обучение на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които дават отговор на формата на изпита. " Получиха се текстове с безспорни художествени достолепия, които ще бъдат употребявани и през идващите години ", споделят оттова.

От седмокласниците се очакваше също да разясняват в няколко фрази думите от Вазовата повест " Немили-недраги ": " Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях ".

Десетокласниците, които също имаха НВО през днешния ден - за първи път, трябваше да формулират лична теза по фрагмент от поемата „ Левски “ на Иван Вазов. Те можеха да избират сред две тематики: „ Цената на чистата съвест “ и „ Вечната истина “.

Тази година оптималният брой точки на изпитите в 7 клас е 100, а в 10 клас - 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като % от оптималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР