Разкъсаният от войната Афганистан има трилион долари трудно откриваеми литиеви

...
Разкъсаният от войната Афганистан има трилион долари трудно откриваеми литиеви
Коментари Харесай

Ще успее ли Китай да изкопае литиевото съкровище на Афганистан?

Разкъсаният от войната Афганистан има трилион долари мъчно откриваеми литиеви залежи в прашната си почва. След талибаните, които победиха без изпитание, с цел да поемат контрола над страната тази седмица, съседите му към този момент лакомо следят ресурса, написа Камрън Джоунс за " Интелинюз " в Лондон.

Литият е на фокус, защото е основен детайл в производството на акумулатори, търсенето на които се чака да нарасне през идващите десетилетия на фона на революцията на електрическите транспортни средства, която е в ход.

Китай към този момент е главен производител на редкоземни метали и евентуално бизнес сътрудник, към който талибаните могат да се извърнат. Пекин към този момент се обърна към управлението на талибаните през юли, доста преди разпадането на подкрепеното от Съединени американски щати държавно управление в Кабул и беше една от дребното велики сили, които поддържаха посолството си в афганистанската столица отворено през последните дни. Предишните опити на Китай за създаване на афганистански глъбини обаче до момента приключиха с крах.

" Ню Йорк Таймс " заяви през 2010 година за оценка на Пентагона на минералните благосъстояния на Афганистан, която ги прави оценка на 1 трилион $ и назова страната " Саудитска Арабия на лития ".

Тази история се основава на руски геоложки изследвания от 80-те години на предишния век, които Съединени американски щати разкопават през 2004 година от афганистанските архиви. Въз основа на тези материали Американско геоложко изследване, а по-късно групата на Пентагона по бизнес планове в следените територии организираха изследване и сформираха отчет, след това представен от медията.

Възможно е литиевите ресурси в Газни и прилежащите провинции да са даже по-големи от запасите на Боливия, актуалният международен водач в лития. Освен това са доказани големи (2,2 милиарда тона) ресурси от висококачествени стоманени руди, мед (60 милиона тона), неодим и кобалт (магнити, специфични сплави), ниобий (суперкондензатори, свръхпроводници) и разнообразни редкоземни метали.

В дефицит

Редкиземните метали са в дефицит, като Китай сега управлява към 80% от международното произвеждане. С възхода на цифровата стопанска система тези детайли получиха все по-голямо значение и се трансформират в стратегически запас. Осигуряването на огромни залежи отвън Китай е огромен интерес за международните производители, което прави също толкоз значимо Пекин да си обезпечи индустриални покупко-продажби с Афганистан.

Но има доста компликации, които би трябвало да бъдат отстранени, преди Афганистан да стартира огромни минни интервенции. Първо е фактът, че находищата на неоткрит литий и мед не са нищо повече от глинена саламура и натрошен камък, което прави механически мъчно извличането на минералите. След това съществува цялостната липса на инфраструктура и несъразмерни капиталови опасности, както и неограничена корупция и проблеми с физическата сигурност заради самия темперамент на афганистанското общество.

Афганистан към този момент има някои лимитирани минни интервенции, като да вземем за пример занаятчийския рандеман на следен от талибаните лапис лазули, наследник полускъпоценен камък, за 20 милиона $ годишно.

Общо талибаните са спечелили 400 милиона $ доходи от употребата на ресурсите на страната през 2020 година, доста повече, в сравнение с прави държавното управление, подкрепено от Съединени американски щати. Ако в Афганистан се започва професионален и огромен рандеман, евентуалните доходи могат да се усилят бързо.

Високо в дневния ред на новото талибанско държавно управление, което фундаменталистите са в развой на образуване, ще бъде финансирането. С рухването на Кабул на 15 август администрацията на Байдън замрази милиарди долари афганистански държавни запаси, държани в банкови сметки на Съединени американски щати, отрязвайки талибаните от парите на бившето държавно управление.

Без пари и без жизнеспособна промишленост, изкушението за талибаните е просто да се концентрират върху бизнеса с опиати, който генерира 1 милиард $ годишно от доходи и експорт на опиат. Талибаните категорично разискаха казуса с опиатите на първата си конференция с интернационалната преса на 17 август и дадоха обещание да трансфорат Афганистан в страна, " свободна от опиати ", само че наблюдаващите остават скептични.

" Но занапред нататък никой няма да се замесва, никой не може да бъде забъркан в контрабанда на опиати. Днес, когато влязохме в Кабул, видяхме огромен брой младежи, които седяха под мостовете или до стените и използваха опиати. Това беше толкоз тъпо. Тъжно ми беше да видя тези младежи без никаква религия в бъдещето. Отсега нататък Афганистан ще бъде страна, свободна от опиати, само че се нуждае от интернационална помощ. Международната общественост би трябвало да ни помогне, с цел да можем да имаме различни култури. Ние можем да предложим различни култури. Тогава, несъмнено, доста скоро можем да сложим край ", съобщи представителят на талибаните Забихула Муджахид на конференцията в Кабул.

Огромни вложения

Китай влага съществено в страните от Централна Азия и по-далеч като част от плана си " Пояс и път " за създаване на сухопътния търговски и капиталов кулоар със модерна инфраструктура сред Азия и Европа. Вече е в добра позиция за разширение на тази инвестиция в Афганистан и свързване на страната с възходящата районна инфраструктура.

Страхът от Китай да се реалокира в Афганистан и да поеме контрола върху минерални запаси се трансформира в възходящо терзание за сигурността през последните няколко години.

Ако Китай овладее девствените ресурси от литий и редки земни масиви в Афганистан, това ще бъде основна победа в борбата за запаси с Европа и Съединени американски щати, които внасят 80% от своите редкоземни метали от Китай през 2019 година, до момента в който Европейският съюз внесе 98 % от минералите си от Китай същата година.

В допълнение към директните стопански претекстове, Китай може също да се изкуши да развие производството на минерали в друга страна като преправка за произвеждане на мед - различен бързо разрастващ се метал на пазара с помощта на необятното му потребление в електрически транспортни средства - производството на литий е извънредно нездравословно за околната среда.

Преместването на производството в страна, която даже в никакъв случай не е чувала за въглеродни заеми, има огромна прелест, изключително откакто самият Китай към този момент се е заел да реализира въглероден неутралитет през 2060 година

Въпреки че Китай постоянно е имал релативно топли връзки с предходните афганистански държавни управления, до момента цялата двугодишна история на китайските планове в страната е приключила с крах. Базираният в Сингапур икономист Рафаело Пантучи в публикация за " Никеи " напомня, че атентатите от 11 септември 2001 година се случиха, когато талибанският министър на естествените запаси преговаряше с китайска делегация в Кабул.

Най-големият план е мястото за рандеман на мед Мес Айнак, най-големият капиталов план на китайски държавни компании в Афганистан. Очакваше се мината да създава търгуеми минерали на стойност 350 милиона $ годишно в границите на пет години, само че от този момент развиването на мината е замразено. Оказа се, че министърът на естествените запаси на Афганистан е изискал рушвет от 30 милиона $ от китайците за позволение да работят в зона, изцяло следена от талибаните.

Последният огромен план, с който китайските експерти по външна търговия в Кабул бяха ангажирани, беше просто основаването на въздушен кулоар за експорт на кедрови ядки за Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР