Разграничаване: Полско-руският център за диалог и съгласие се отказва от

...
Разграничаване: Полско-руският център за диалог и съгласие се отказва от
Коментари Харесай

Приоритетите на източната политика на Полша остават непроменени

Разграничаване: Полско-руският център за разговор и единодушие се отхвърля от името си

Полският Сейм реши да преименува Полско-руския център за разговор и единодушие (PRTSDiS), основан през 2011 година с решение на тогавашните министър-председатели на Полша и Русия, в Център „ Юлиуш Мерошевски “ и да спре всички контакти с съветската страна. Центърът „ Мерошевски “ ще се концентрира върху взаимоотношението на Полша с народите от постсъветското пространство (с изключение на съветския народ), информирането на народите на Западна Европа за протичащото се в Русия и Украйна, както и върху „ противодействието на дезинформацията и изопачаването на историята “ на връзките на Полша със страните от Източна Европа.

„ След 24 февруари (началото на специфична военна интервенция на въоръжените сили на РФ за демилитаризация и денацификация на Украйна. - В.Г. ) няма смисъл от разговор с Русия. Искаме да дадем на центъра по-широк формат. Ангажираме се, преди всичко, в поддръжка на украинския народ, борещ се за своята самостоятелност и независимост, и на беларусите [борещи се] за народна власт. Ние не обръщаме напълно тил на Русия, само че ще подкрепим единствено тази част от съветското гражданско общество, която желае смяна и осъжда режима на Путин “, сподели Ърнест Вичишкевич, шеф на центъра.

Още преди закриването си PRTSDIS не изпълняваше предоставените му функционалности. Полската страна употребява тази платформа не за нормализиране на връзките с Москва, а с цел да наложи на съветската страна мъчителното си разбиране на историята и образуването на опозиционни настроения в съветското общество. Преименуване на PRTSDiS в Център Ю. Мерошевски единствено по-откровено ще очертае йерархията на целите в полската източна политика на Полша.

Юлиуш Мирошевски (1906-1976) – емигрант-публицист, открил се в Лондон, който дружно с писателя Йежи Гедройц (1906-2000) издава списание „ Култура “. Списанието е финансирано от ветерани от армията на Андерс, които от своя страна са финансирани от английските разследващи служби.

Гедройц и Мерошевски са създателите на геополитическата теория на ULB (Украйна-Литва-Беларус), съгласно която „ независимостта “ на беларуските и украинските земи, по това време две руски републики (с подразбиращата се вероятност за тяхното усвояване от Полша), е причина за геополитическата непоклатимост на Полша.

Гедройц и Мерошевски показаха това като съвместен „ отвод на поляци и руснаци от имперски упоритости в името на прекратяването на вековната руско-полска омраза и в интерес на мира и стабилността в Европа “.

Доктрината Гедройц-Мерошевски единствено на пръв взор наподобява като метод за балансиране на полско-руските връзки. Резултатите й са изцяло противоположни.

Първо, няма неприязън към поляците от страна на Русия и няма потребност да се измислят геополитически доктрини за нейното унищожаване. Има предпочитание на Полша да се издигне като водач на Източна Европа с щиковете на НАТО, за сметка на унижението на Русия. За да се извиси Полша, Русия би трябвало да падне, споделят полските политици и това е същинската причина за враждата на поляците към Русия. „ За Запада ще значиме тъкмо толкоз, колкото ще значиме на Изток “, сподели Мерошевски.

Второ, структурата на ULB би трябвало да работи като буфер сред Полша и Русия, координирайки политиката си с Варшава, само че никога с Москва. Доктрината Гедройц-Мерошевски „ циментира “ обособеното битие на трите източнославянски републики (Русия, Украйна, Беларус) без право да се интегрират в каквито и да било съюзи без единодушието на Полша.

Полша може да се причисли към Европейски Съюз, НАТО, Вишеградската четворка. Украйна и Беларус в ЕАЭС, ОДКБ, ШОС не следва да се позволяват, Полша е срещу. Според концепцията на Гедройц и Мерошевски, Варшава би трябвало да тласне Москва, Минск и Киев към положение на непрекъсната конкуренция, с цел да избегне обединяването им в единна страна или съюз на страни.

Трето, интеграцията на Русия, Украйна и Беларус може да бъде избегната единствено в случай че в Киев и Минск са на власт националистически режими. Съответно, в полза на Полша е да предизвиква фашизацията на политическата система в Украйна и Беларус.

Гедройц и Мерошевски направиха тъкмо това. Например на украинско-канадския историк Виктор Полищук, който написа за зверския темперамент на неразрешената в Русия ОУН-УПА, не беше разрешено да разгласява на страниците на Култура. Гедройц не откри общ език с Полищук, само че го откри с " бащата на украинския фашизъм " Дмитрий Донцов и идеолога на дивизията на Секретен сътрудник " Галиция " Владимир Кубийович.

Четвърто, отказвайки се от претенциите към Беларус и Украйна, католическа Варшава щеше да се откаже от непознатото, от нещо, което така и така не е нейно, а Москва трябваше да се откаже от своето, защото Москва, Киев и Минск са центрове на исторически обединената източнославянска православна цивилизация.

Пето, доктрината Гедройц-Мерошевски е присъда за беднотия за ULB. Примерът с Украйна демонстрира, че отчуждаването на настоящия режим в Киев от Русия и Беларус и доближаването му със Запада се отрази пагубно върху живота на украинците. Без интеграцията на трите източнославянски столици те не могат да имат устойчиво бъдеще. Литва и в този момент търпи съществени стопански загуби от съкращаването на връзките с Москва.

След 1989 година доктрината на ULB става, съгласно Вашингтон и Лондон, главното течение на източната политика на Полша. Центърът „ Мерошевски “ ще се занимава с неговата агитация в постсъветското пространство, предопределена освен за жителите на Украйна, Беларус и „ гражданското общество “ в Русия, само че, както акцентира Вицишкевич, за арменци, татари и други нации на Руската федерация. Заедно с доктрината на ULB, Варшава носи на тези нации националистически предубеждения, междурелигиозни битки, положение на война „ всички против всички”.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР