Разбитият IT сектор на Русия рискува да загуби много работници

...
Разбитият IT сектор на Русия рискува да загуби много работници
Коментари Харесай

„Преговори с терористи“: Кремъл е напът да погуби руския IT сектор

Разбитият IT бранш на Русия рискува да загуби доста служащи през новата година поради плануваните промени в законодателството за отдалечена работа, предава Reuters.

Десетки хиляди хора напуснаха страната, откакто тя изпрати армията си в Украйна през февруари предходната година. Вълната от бягащи се надигна още повече през септември, когато властта даде ход на по-масова готовност на цивилни.

Правителството пресмята, че 100 000 IT експерти сега работят за съветски компании в чужбина. Предвид характера на активността им, за тях е по-лесно да запазят позициите си.

Сега обаче се разисква законодателство, което може да забрани отдалечената работа за някои специалности. Предложените промени идват в отговор на страховете на някои депутати, че още повече IT експерти може да заминат да работят в страни от НАТО и по нехайство да споделят сензитивна информация за сигурността.

Министерството на цифровите технологии предизвести през декември, че цялостната възбрана на отдалечената работа може да направи съветските IT компании по-малко ефикасни и затова по-малко конкурентоспособни:

В последна сметка този, който успее да притегли най-талантливия личен състав, в това число тези от чужбина, ще завоюва. “

Вячеслав Володин, авторитетният ръководител на долната камара на съветския парламент, пък упорства за по-високи налози за служащите, които са се преместили в чужбина.
„ Преговори с терористи “
Докато доста разочаровани млади руснаци отидоха в страни като Латвия, Грузия или Армения, където съветският език е необятно публикуван, други скочиха по-далеч – в Аржентина.

36-годишният IT експерт Роман Тулнов споделя, че не възнамерява да се върне в Русия при никакви условия. „ Исках да напусна от известно време. На 24 февруари всичко стана ясно. Разбрах, че няма повече живот в Русия “, споделя той пред Reuters.

26-годишната Юлия, продуктов дизайнер по специалност, пресметна, че една четвърт от нейния екип биха предпочели да изоставен работа, в сравнение с да се върнат в Русия по насила. „ Такъв безалтернативен избор е малко като договаряния с терористи: „ Върнете се или ще създадем работата ви невъзможна, както и за вашата компания и чиновници “, дава образец тя.

Все повече се чуват и гласове на заети, които акцентират моралния резултат от това да са заети в съветска компания и да заплащат налозите си там.

Когато плащате налози, вие подкрепяте страната и нейната военна агресия “, отбелязва Саша, професионален онлайн покер състезател, също преместил се в Аржентина. „ Не заплащам и не считам да го върша. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинIT промишленост отдалечена работа IT бранш Русия война в Украйна ПоследниНай-четениИндустрии 16 „ Преговори с терористи “: Кремъл е напът да погуби съветския IT бранш Пазари 84 Турската статистика регистрира внезапно понижаване на инфлацията Политика 240 „ Изключително сложна задача “: Радев връчи втория мандат за държавно управление Пазари 152 Руската рубла потъна по отношение на $ и еврото Личности 10267 „ Първият човек в историята “: Мъск изтри 200 милиарда $ от благосъстоянието си Любопитно 9986 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 6720 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 4538 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Всички вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР