Районният съд в Бургас има нов ръководител след изненадващото оттегляне

...
Районният съд в Бургас има нов ръководител след изненадващото оттегляне
Коментари Харесай

Млада съдийка оглави районния съд в Бургас

Районният съд в Бургас има нов началник след изненадващото отдръпване на Асен Радев. Той подаде оставка по-малко от година откакто зае поста, написа flagman.bg.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден назначи краткотрайно за шеф Силвия Петрова, която е единият заместник-председател на съда.

По мотив оставката на Радев, Красимир Шекерджиев от Висш съдебен съвет през днешния ден рапортува по точката: „ На процедура ние не знаем какви са неговите претекстове. Той е изтъкнал аргументи от персонален темперамент и категорично предпочитание да бъде освободен от тази служба. “

Председателстващият съвещанието на Съдийската гилдия Георги Чолаков изкоментира от своя страна: „ Току-що погледнах – сътрудника Радев го избрахме предходната година по това време. На 14 декември сме го избрали за ръководител на Районен съд. Такава е неговата воля (за оставка – б.а.). Мисля, че няма какво да разсъждаваме, сътрудници, с изключение на да гласуваме. “

След това оставката на Асен Радев бе призната.

Последва разглеждане на точката за избор на краткотраен началник на съда. Предложението на Комисията по атестирането и състезанията към Съдийската гилдия бе да бъде определена Силвия Владимирова Петрова, която е зам.-председател на Районен съд-Бургас.

„ Към материалите по точката вие виждате, че има заявление, с което в началото тя е изразила противоречие, само че след това е дала единодушие да бъде изпълняващ функционалностите на административен началник “, сподели Красимир Шекерджиев.

Последва гласоподаване, с което единомислещо бе утвърдено Силвия Петрова да оглави краткотрайно съда до встъпване на служба на идващия титулярен ръководител. Това може да стане след осъществяване на конкурс, който занапред следва да бъде разгласен.

Междувременно през днешния ден на конференция в Бургас ръководителят на Апелативния съд Деница Вълкова разяснява във връзка оставката на Асен Радев: „ Знаете, че в нашата система може да подадем оставка без да изискуем претекстове.

Разговарях с сътрудника Радев доста пъти. Той посочи персонални аргументи, които не е правилно да разясня, не е етично. При всички положения за тази една година той свърши извънредно доста работа, в това число, дръзвам да настоявам, се оправи сполучливо с невижданата кадрова рецесия в този съд.

Незаетите щатове и тези, които не работят заради болести или са командировани в различен съд, сътвориха извънреден проблем. Смея да настоявам, че се оправи доста добре и по-голяма част от уговорките, които пое, към този момент са изпълнени. “

Асен Радев оповестил пред сътрудниците си още преди няколко седмици, че счита да подаде оставка.

Тогава и двамата му заместници – Силвия Петрова и Петя Георгиева, са декларирали, че няма да са съгласни да заемат краткотрайно поста му. Впоследствие очевидно Петрова е трансформирала решението си.

Тя е относително млад арбитър. Завършила е „ Право “ през 2004 година Има 14 години юридически стаж, от които 12 години в правосъдната система. С решение на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет от 13 декември 2016 година е нараснала в сан „ арбитър в Оценка за съвместимост “.

Силвия Петрова управлява „ Гражданското поделение “ на РС-Бургас.

Асен Радев е изпитвал компликации в разрешаването на множеството спорове в съда. Някои от съдиите са му държали непочтителен звук.

Един от тях даже бил публично осъден с „ превръщане на внимание “.

Има спекулации, че Радев е бил подлаган и на напън „ от горната страна “ по отношение на каузи в съда.

Той фактически имал достижения в ограничение на командировките по отношение на кадровия дефицит, както акцентира и Деница Вълкова. Това обаче му е основало други спорове с ръководители от горните инстанции.

Като огромен проблем за Районния съд се показва и непропорционалното систематизиране на каузи – съдиите от Наказателното поделение били очевидно по-натоварени от тези в Гражданското.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР