Район Западен е един от привлекателните за активно жилищно застрояване

...
Район Западен е един от привлекателните за активно жилищно застрояване
Коментари Харесай

Новият квартал до Гребната в Пловдив

Район " Западен " е един от привлекателните за интензивно жилищно застрояване през последните години. От 2018 година там са издадени 673 позволение за градеж. Близо една трета от тях са в региона на Гребния канал. Наред с това регионът стана скандално прочут с поредните дейности на локалната власт в това да си откупи против големи суми изгубените преди 10 години терени от парк " Отдих и просвета ".
Има една зона в Пловдив, която несъмнено е меката на строителите. Ако погледнете сателитни фотоси на регион " Западен ", в карето сред бул. " Пещерско шосе ", продължението на бул. " 6 септември ", което минава около Гребния канал, и ул. " Рая ", ще добиете някаква визия. Но с цел да усетите изцяло силата на този взрив, би трябвало да се разноските по прашните пътеки сред купчините нови блокове, строителни бригади, нахвърляни ламарини и издигащи се кранове, където би трябвало да се появят улици, тротоари и хиляди нови жилища.

Мястото е Пловдив, само че се усеща като предградие на Дубай. Само допреди десетилетие там нямаше нищо с изключение на шубраци, суха трева и на места по някоя еднофамилна къща.
Реклама
На уеб страницата на " Западен " са налични данни за разрешенията, издадени в региона за последните седем години. Техният брой варира от 111 през 2018 година до цели 172 през предепидемичната 2019 година През последните три години те са надлежно 136 (2020 г.), 121 (2021 г.) и 133 за цялата 2022 година За тази година няма поместена такава информация, само че от тези за миналата излиза наяве, че 26% от всички разрешителни са в елементи 4 и 6 на квартал " Христо Смирненски ", в които влиза цялата зона към Гребния канал и бул. " Пещерско шосе ". Думата на брокерите Интересът към зоната от страна на вложители и купувачи е двустранна. Потвърждава го споделеното от брокерите на недвижими парцели в Пловдив. Георги Димитров от Building box споделя, че ползата от търсещите жилище е реалност. " Голям % от покупко-продажбите са в този регион, тъй като има доста новостроящи се здания. В квартала има доста търговски вериги, зелени площи - парк " Розариум " и Гребната база, както и бърз достъп до околовръстния път на Пловдив ", споделя той и прибавя, че се взима " под внимание това, че в западната част на града няма индустриална зона и се устройва напълно повърхност за жилищно застрояване ".

По " улица " Рая " и по протежението на " Пещерско шосе " интензивността и ползата от клиенти са много положителни ", споделя и. За интерес към Гребния канал удостоверява и Полина Стойкова, изпълнителен шеф в Bulgarian properties. Според наблюденията на екипа на " Явлена " в Пловдив " ползата към региона на Гребния канал и квартал " Христо Смирненски " до улица " Рая " в това число е доста огромен ".

Обясняват: " Това е по този начин, тъй като регионът към този момент е с добра инфраструктура, доста на брой супермаркети, магазини и нонстопове. В допълнение, съществуването на четирите огромни болнични заведения - " Пълмед ", " Каспела ", " Селена " и " Свети Георги ", го прави суперпредпочитан квартал от лекари и студенти по медицина, което покачва цените на продажбите, само че и на наемите. "

Все отново съгласно тях " ползата към микрорайона след комплекс " Корона " в посока " Прослав " не се е повишил поради забележителния брой на градежи на нови здания и към момента не толкоз добре уредената инфраструктура ", само че акцентират, че това не значи, че жилища там не се купуват.
Реклама
По данни на Building box цените в региона варират сред 900 и 1300 евро съгласно това дали строителството е ново, остарял монолит или панел. Според бърза информация на уеб страницата imot.bg междинната цена на квадратен метър е 1057 евро. Според данните на Гудова междинните цени за града са към 1100 евро, само че " само че варират според от региона, размера на постройката и добавената стойност, която е заложил вложителят ". И мълчанието на общината Въпреки изказванията, че зоната има доста преимущества, те са напълно в други, прилежащи, към този момент уредени квартали. В самата зона нищо сходно не е планувано. Тя се обслужва от две пътни артерии - " Пещерско шосе " и " 6 септември ", както и отчасти от ул. " Рая ", която в частта си от към Гребния канал е затворена. Ако прашните пътеки тук не се трансфорат в пътища и това не се свърже съответно с другата инфраструктура, този нов квартал на Пловдив е жертван да се провали по същия метод, по който " Манастирски ливади " или " Витоша " в София - да се трансформира в първокласно гето без никакво обмисляне, без градски превоз, обслужващи здания или каквато и да било зеленина.
Теренът от 67 дка, за който на 7 септември тази година ОБС Пловдив взе решение кмета на общината да подписа контракт за откупуването му против 35 млн. лева Източник: Агенция по геодезия, картография и кадастър
Частен парк Презастрояването в зоните по бул. " Пещерско шосе ", ул. " Рая " и продължението на бул. " 6 септември " не е единствената опасност за регион " Западен ". От май 2022 година тече развой по придобиване на 131 дка частен парцел, който е част от парк " Отдих и просвета ". Той е изгубен от община Пловдив през 2013 година От тогава тази част от парка е благосъстоятелност на сдружението " Тея инвест " откакто следващото публично-частно партньорство от времето на кмета Иван Чомаков бива разтрогнато публично, а апортираните в миналото общински парцели в него - продадени.

Така се стига до май 2022 година,, които бяха оценени на скромните 7 млн. лева, макар че са в привлекателни зони на града и по-важното върху тях може да бъде разгърнато огромно строителство, от което новият притежател може да завоюва в пъти повече.

Продължението на сагата продължи през ноември същата година, когато Общински съвет (ОБС) - Пловдив. С него общината предложи останалите 81 дка да сменят статута си от зона за озеленяване с позволено минимално строителство до 1% на зона за " рекреация " с разрешени 30% застрояване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР