Равнището на безработица във Великобритания падна до най-ниското си ниво

...
Равнището на безработица във Великобритания падна до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Великобритания губи работна сила

Равнището на безработица във Англия падна до най-ниското си равнище от 1974 година, оповестява Reuters. През второто тримесечие на тази година делът на безработните е паднал до 3.6%, защото повече хора напущат пазара на труда, съгласно публични данни от вторник. Този развой може да усили инфлационното главоболие за Банката на Англия.

Икономисти, интервюирани от Reuters, чакаха безработицата да остане на 3.8%.

Националната статистическа работа на Кралството (ONS) заяви, че броят на заетите е повишен с 40 000 в интервала май – юли, което е по-малко от една трета от нарастването, предстоящо от анализаторите.

Коефициентът на икономическа неактивност – измерващ каузи на популацията, което не работи и не търси работа – се е нараснал с 0.4 процентни пункта за тримесечието до 21.7%, което е най-високото му равнище от първото тримесечие на 2017 година

ONS сподели, че смяната се дължи на увеличението на хората, класифицирани като дълготрайно заболели, както и на студентите, напускащи пазара на труда.

Централната банка на страната се тревожи от възходящата неактивност на пазара на труда, защото това може да подхрани инфлационния напън заради липса на претенденти за заемане на работа.

Миналия месец Банката на Англия увеличи разноските по заемите с невъобразим от 1995 година ритъм и съобщи, че остава подготвена да работи пламенно, в случай че този напън стане по-упорит. Очаква се лихвените проценти да бъдат нараснали още веднъж на 22 септември.

Стерлингът нарастна по отношение на щатския $ след данните от вторник.

Числата, които би трябвало да бъдат оповестени в сряда, се чака да покажат, че показателят на потребителските цени във Англия се е повишил с 10.2% през 12-те месеца до август, съгласно икономисти, интервюирани от Reuters.

Имаше и други признаци на ценови напън на пазара на труда в данните на ONS, оповестени във вторник. Заплатите, без бонусите, са се повишили с 5.2%, ускорявайки темпото си от трите месеца до юни – до най-високия си ритъм от трите месеца до август 2021 година Проучването на Reuters сочи нарастване от 5%.

Включвайки
бонусите, заплатите са се повишили с 5.5%, малко по-силно от прогнозата от анкетата за 5.4%.

Има и признаци, че пазарът на труда губи част от инерцията си. Броят на свободните работни места в интервала юни – август е намалял най-вече от две години – с 34 000, макар че остава исторически висок при 1.266 милиона.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР