Ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО няма

...
Ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО няма
Коментари Харесай

Турция бави ратифицирането на членството на Швеция в НАТО

Ратификацията на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО няма да бъде приключена в точния момент, с цел да може страната да се причисли на срещата на външните министри на Алианса идната седмица.

Турция към този момент е уведомила военния съюз за това, оповестиха двама осведомени източници, представени от Reuters.

Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за НАТО, с цел да организира спомагателни диалози по тематиката.

Външните министри на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 28-29 ноември - среща, която някои представители на западния защитителен блок се надяваха да означи присъединението на Швеция.

И Швеция, и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на Русия в Украйна.

Тогава президентът Тайип Ердоган възрази против двете претенции поради това, че съгласно него скандинавските страни пазят тези, които Турция счита за терористи, както и поради комерсиалното ембарго в региона на защитата.

През април Турция утвърди кандидатурата на Финландия, само че накара Швеция да изчака.

Предяви претенции тя да предприеме повече стъпки за ограничение на локалните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична група от Европейския съюз и Съединени американски щати.

В отговор Стокхолм показа антитерористичен закон, който афишира участието в терористична организация за нелегално, като в това време анулира рестриктивните мерки за експорт на оръжие за Турция.

Стокхолм твърди, че е спазил своята част от подписаното предходната година съглашение.

За да бъде утвърден, законопроектът би трябвало да бъде утвърден от турската комисия по външни работи, преди да бъде подложен на гласоподаване в целия парламент, което може да стане след дни или седмици.

След това Ердоган ще го подпише като закон, с цел да завърши процеса, чиято дълготрайност разочарова съдружниците на Анкара и слага на тестване западните ѝ връзки.

Докато членката на НАТО Унгария също не е утвърдила участието на Швеция, Турция се смята за главната спънка пред присъединението на страната, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР