Растежът и развитието на човешкото тяло до голяма степен зависят

...
Растежът и развитието на човешкото тяло до голяма степен зависят
Коментари Харесай

9 важни симптомa на хормонален дисбаланс, които вредят на външния ви вид

Растежът и развиването на човешкото тяло значително зависят от функционалността на хормоните. Тези дребни сигнализиращи молекули са виновни за нашето въодушевление, страсти, държание и даже нашия външен тип.

Oт Bright Side взеха решение да посочат най-честите признаци на хормонален дисбаланс, които могат да повлияят на външния ви тип. Ако подозирате, че имате някои от тези признаци, неотложно се консултирайте с вашия доктор!

1. Акнето

Появата на акне може да бъде резултат от неправилна грижа за кожата, небалансирана диета или менструален цикъл. Въпреки това, в случай че акнето се трансформира във ваш непрекъснат сателит, това евентуално е признак на хормонално разстройство.

2. Прекомерно тегло

Много хора се борят с тежестта си през целия живот, вършат диети и спортуват; други са слаби и реализират това без особени старания. Проблемите, свързани с хормоните, най-вероятно са повода за тази неправда.

3. Умора

Хроничната отмалялост може да е знак, че вашите хормони са отвън салдото. Дори тези, които получават 8 часа сън, само че непрекъснато наподобяват изтощени.

Високо равнище на прогестерон може да бъде повода за това. Един елементарен кръвен тест ще ви помогне да измерите концентрацията на прогестерон в кръвта си.

4. Изпотяване

Прекомерното изпотяване не постоянно е обвързвано с хормонални нарушавания. Трябва обаче да ревизирате равнищата на хормона, в случай че потенето е съпроводено от неочаквани горещи талази.

5. Тъмни кръгове под очите

Нищо няма да ви помогне да скриете тъмните кръгове под очите си, в случай че спите единствено по 3 часа дневно. Сънят постоянно наподобява непостижим разкош, когато хормоните ви са нагоре и надолу.

Хроничното бодърствуване може да бъде резултат от неналичието на тестостерон при мъжете и прогестерона при дамите.

6. Депресия

Депресията може да бъде различен признак на хормонален дисбаланс. Тревожността и депресията могат да се появят тъкмо преди женския менструален цикъл, по време на бременност и при менопаузата.

При честа поява говорете с ендокринолог.

7. Промени в гърдите

Ниското равнище на естроген може да направи гръдната ви тъкан по-малко гъста. Високото равнище на този хормон може да аргументи бучки или кисти.

Ако забележите промени в гърдите или чувствате бучка в гърдите си, не забавяйте консултациите с доктор.

8. Косопад

Прекомерната загуба на коса е един от най-честите признаци на хормонален дисбаланс. Дори и най-хубавите шампоани да не оказват помощ за понижаване на космите, останали в четката.

9. Нежелано окосмяване

Докато някои дами се пробват да спрат косопада, други търсят способи да се отърват от нежелано окосмяване.

Тъмната коса на гърдите, лицето, ръцете или други елементи на тялото, където окосмяване нормално липсва или е минимално, може да демонстрира, че имате съществени хормонални проблеми.

Как да се се оправим с хормоналния дисбаланс?

Хормоналното равновесие на човешкото тяло е доста внимателно и може елементарно да бъде нарушено. Дисбалансът може да възникне естествено заради промени в тялото или околната среда. Той може също да покаже, че има някои съществени проблеми с екзокринните и ендокринните органи.

Ендокринолозите, които се специализират в тази област, ще оказват помощ за балансиране на равнищата на хормоните./Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР