Ръст в търсенето на офис площи се отчита през първото

...
Ръст в търсенето на офис площи се отчита през първото
Коментари Харесай

Предлагат се все по-модерни офиси

Ръст в търсенето на офис площи се регистрира през първото полугодие на настоящата година. В резултат брутно наетите площи (бел. ред. всички трансакции) са 90 470 кв.м. - 29% повече от първото полугодие на 2021 година, сочат данните от изследване на консултантската компания Colliers. Най-голямата част от покупко-продажбите (38%) се дължат на релокация, 34% на подновявания на контракти, 14% - на агресия на към този момент присъстващи в България компании, 10% - на наемане на площи на стадий „ в градеж “ и 4% са контрактувани от нови за пазара компании. Двигател на търсенето са IT и аутсорсинг фирмите (44%), след които – компании, предоставящи професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), финансови услуги (4%), медии (3%).

Предлагането на съвременни офис площи в София също означи растеж - от 2% и общата площ доближи 2 603 000 кв.м. Приносът на плановете в развой на интензивно създаване се резервира на равнищата си от края на 2021 година – 254 400 кв.м. Растящата инфлация и нарасналите цени на строителните материали водят до закъснение на вложенията в сегмента. Започнатите планове се довършват, а стартирането на нови се задържа. Средното равнище на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 година в границите на 16-17%. Същото се отнася и за междинните офертни наемни равнища, които резервират стойностите си за офиси клас А - 14 EUR/кв.м. - съвършен център, 12.5 EUR/кв.м. - необятен център и 12 EUR/кв.м. - периферни зони.

В кратковременен проект се чака спомагателен напън за повишение на цените на наемите, заради възходящите разноски за строителство и довършителни работи. Тенденция, която е почнала и ще продължи да се следи, е построяването на коуъркинг пространства в офис постройките, в отговор на налагащият се хибриден модел на работа и динамичните потребности от пространство на наемателите. Същото се отнася и за условията, свързани с устойчивостта и високите екологични стандарти на постройките.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР