Рано тази сутрин талибаните превзеха Чар Асиб - община в

...
Рано тази сутрин талибаните превзеха Чар Асиб - община в
Коментари Харесай

Американците се евакуират от Кабул

Рано тази заран талибаните превзеха Чар Асиб - община в окръг Кабул и към този момент се намират на 11 км. от афганистанската столица. Привържениците на радикалното придвижване на талибаните поеха и контрола над провинция Логар, която се намира югоизточно от Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани съобщи, че е провел незабавни диалози с локални водачи и интернационалните сътрудници, до момента в който талибанските бунтовници се доближават до Кабул, превземайки Чар Асиб.

Американски войски започнаха да идват в Афганистан, с цел да оказват помощ за евакуацията на хиляди хора, в това число чиновниците на посолството, както и на афганистанците и техните фамилии, работили за тях, написа английският вестник The Guardian. Евакуацията на американците от Кабул ще бъде подсигурена от 3000 бойци.

Борис Джонсън удостовери, че „ голямата част “ от личния състав на посолството на Обединеното кралство в Кабул ще се прибере вкъщи от Афганистан през идващите няколко дни.
Чешката република изтегля двамата дипломати от посолството си в Кабул, на фона на влошаващата се обстановка със сигурността в Афганистан.

В същото време талибаните  изцяло обкръжиха Мазари Шариф - четвъртият по величина град в Афганистан, административен център на провинция Балх, която граничи с Таджикистан. Градът с население от 183 хиляди поданици е едно от свещените места за шиитите, защото съгласно една от легендите точно тук е заровен Али. Командващият отбраната на града маршал Абдул Рашид Достум, отхвърли всики оферти да си придоди. 

Достум - авторитетен пълководец на узбекската милиция в страната, бе шест години вицепрезидент на Афганистан.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР