Рано сутринва във вторник Армения и Азербайджан съобщиха за нови

...
Рано сутринва във вторник Армения и Азербайджан съобщиха за нови
Коментари Харесай

Започна нов обстрел по границата между Азербайджан и Армения

Рано сутринва във вторник Армения и Азербайджан оповестиха за нови гранични конфликти сред войските си. Вашингтон прикани за неотложно преустановяване на военните дейности сред двата кавказки врагове.

По общата граница на двете страни има чести военни престрелки от 2020 година насам. Тогава, както и по-рано през 90-те, Ереван и Баку войваха за територията на кавказкия район Нагорни Карабах .

„ В 00:05 сутринта (2005 GMT) във вторник, 13 септември, Азербайджан стартира натоварен обстрел с артилерия и огнестрелни оръжия с огромен диаметър против арменски военни позиции в посока към градовете Горис, Сотк и Джермук “. Това заяви арменското министерство на защитата.

Военното министерство на Азербайджан упрекна Армения в " огромни подривни дейности " наоколо до граничните региони Дашкесан, Келбаджар и Лачин, като добави, че позициите на нейната войска " попаднаха под обстрел, в това число от окопни миномети ".

" Има загуби измежду (азербайджанските) военнослужещи ", сподели министерството, без да уточни числа. Армения не загатна за загуби, само че сподели, че конфликтите са траяли през нощта.

Съединените щати приканиха за преустановяване на спора късно вечерта на в понеделник, като държавният секретар Антъни Блинкен сподели, че Вашингтон е „ надълбоко угрижен “ за обстановката, в това число „ обявените удари против селища и гражданска инфраструктура “ в Армения.

„ Както от дълго време изяснихме, не може да има военно решение на спора “, сподели Блинкен в изказване. „ Настояваме за неотложно преустановяване на всички военни вражди ".

Армения загуби надзор над елементи от Нагорни Карабах и седем прилежащи области след шестседмична война в края на 2020 година, която докара до над 6500 убити и приключи с преустановяване на огъня с посредничеството на Русия.

Приблизително 2000 съветски бойци бяха ситуирани да следят обстановката. Арменското държавно управление съобщи, че ще се позове на съглашение за съдействие с Москва и ще се обърне към водената от Русия Организация на контракта за групова сигурност - районен блок за сигурност - както и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Освен към съветския президент Владимир Путин , арменският министър председател Никол Пашинян се обади и на френския президент Еманюел Макрон и държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен , с цел да обсъдят обстановката.

Новият спор идва след боевете на 1-3 август, при които бяха убити най-малко един азербайджански и двама етнически арменски бойци. Лидерите на Армения и Азербайджан се срещнаха няколко пъти, с цел да изработят контракт, предопределен да откри дълготраен мир след спора от 2020 година

Последната сходна среща сред азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския министър председател Никол Пашинян се организира на 31 август в Брюксел и беше с посредничеството на Европейския съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР