Ралито на американските пазари на акции и облигации през изминалата

...
Ралито на американските пазари на акции и облигации през изминалата
Коментари Харесай

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурно

Ралито на американските пазари на акции и облигации през миналата седмица се опълчи на мечките и подхрани очакванията за още облаги до края на годината и през 2024 година Фактор за това е, че Уолстрийт към този момент има вяра в концепцията за „ меко кацане “ на стопанската система след серия от нараствания на лихвените проценти от Федералния запас.

Пазарните скептици обаче предизвестяват вложителите, че сюжетът за „ меко приземяване “ към момента е изложен на риск, защото потребителските разноски и растежът на работните места се забавят, дружно с корпоративните облаги, написа MarketWatch.

Американските акции надградиха растежа си през ноември през миналата седмица, като показателят S&P 500 приключи на нов връх за 2023 година в петък, а Dow Jones Industrial Average записа своята пета седмица на зелено. Възстановяването на акциите се дължи частично на това, че вложителите в облигации започнаха да имат вяра, че Фед е завършил с повишението на лихвените проценти и евентуално ще стартира да ги понижава до първото тримесечие на 2024 година

Междувременно набра мощ разказът, че устойчивият пазар на труда и по-стабилният от предстоящото стопански напредък би трябвало да предотвратят рецесията.

Въпреки това се появяват неприятни признаци, свързани с потребителските разноски, които съставляват към 70% от стопанската система на Съединени американски щати, показва MarketWatch.

Просрочията по кредитни карти и заеми за коли се повишават, заплащанията по студентски заеми са обновени, потребителските разноски се охлаждат, най-големите търговци на дребно предизвестяват за закъснение в харченето.

Намаляването на потребителските разноски е добре пристигнала вест за чиновниците на Фед, които усилиха лихвените проценти 11 пъти от март 2022 година, с цел да върнат инфлацията до желаната цел от 2%.

Въпреки това някои анализатори се тормозят, че високите лихвени проценти и спадът на спестяванията от времето на пандемията в последна сметка могат да доведат до по-слабо ползване през 2024 година - евентуален знак за от дълго време планувано закъснение на стопанската система на Съединени американски щати.

„ Едно от нещата, които ме тревожат най-вече, е способността на потребителите да продължат да движат стопанската система – имате няколко насрещни ветрове, които в действителност към момента не са преодолени изцяло “, споделя Джейсън Хелър, вицепрезидент в Coastal Wealth. „ Потребителят продължава ли да се държи по метода, по който се държеше през последните 36 месеца? Мисля, че в последна сметка ще забележим закъснение на потребителските разноски, което ще докара до закъснение на пазара на труда “, добавя той.

Ето за какво отчетът за заетостта в Съединени американски щати за ноември, който ще бъде оповестен в петък, ще бъде основен за вложителите.

Тази година показателят S&P 500 е отбелязал безспорна междинна процентна смяна от 1,12% като реакция на данните за заетостта, в съпоставяне със приблизително процентно придвижване от 0,64% на Индекса на потребителските цени, съгласно Dow Jones Market Data.

Много вложители въпреки всичко наблюдават деликатно и потребителските разноски, тъй като те са главен мотор на икономическия напредък, показва The Wall Street Journal. Ако разноските са прекомерно огромни, Фед може да бъде заставен да увеличи лихвените проценти още веднъж. Докато, в случай че разноските са прекомерно слаби, това може да е знак, че стопанската система навлиза в криза.

Наред с отчета за работните места, през идващите дни вложителите ще проучват и интензивността в бранша на услугите в Съединени американски щати за ноември, с цел да оценят силата на стопанската система и траекторията на пазара, показва още WSJ. 

Изданието добавя, че измежду анализаторите, предупреждаващи, че е прекомерно рано да се разчита на „ меко кацане “, е и Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase. Наскоро той предизвести, че инфлацията може да нарасне още повече и по тази причина рецесията не е изключена.

През последните 11 цикъла на повишение на лихвените проценти от Фед, рецесиите нормално са започвали към две години откакто централната банка на Съединени американски щати е започвала стягането, съгласно Deutsche Bank. Настоящият цикъл на Фед стартира предишния март.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР