Ръководството на пътностроителната компания "Трейс Груп Холд" призова Комисията за

...
Ръководството на пътностроителната компания "Трейс Груп Холд" призова Комисията за
Коментари Харесай

КФН остава в борсата

Ръководството на пътностроителната компания "Трейс Груп Холд " прикани Комисията за финансов контрол (КФН) да извърши инспекция на Българската фондова борса (БФБ) - София. Това излиза наяве от писмо, изпратено в понеделник (11 септември) от изпълнителния шеф на "Трейс " Мирослав Манолов до ръководителя на "Надзор на капиталовата активност " в КФН Владимир Савов.

Повод за недоволството на компанията е поредното включване и изключване на "Трейс Груп Холд " в състава на фирмите, фигуриращи в най-стария показател на на БФБ-София - SOFIX, което се случило на 7-и и на 8-и септември 2017 година. Според компанията случилото се е форма на пазарна операция, която би трябвало да бъде глобена, защото нанася вреди, както на имиджа й, по този начин и на вложителите. От "Трейс " упорстват КФН да откри истинността и коректността на употребяваните данни за пресмятането на показателя SOFIX във връзка с всички включени в него компании, както и дали е спазена методологията за изчисляването на показателя.

"КФН стартира инспекция по проблема с приетата от БФБ неточност при ребалансирането на показателя SOFIX още преди жалбата на "Трейс Груп холд ". Тази инспекция към момента не е завършила и не можем към сегашния миг да се произнесем, както по отношение на провокиралата доста реакции обстановка на БФБ от предходната седмица, по този начин и по постъпилата тъжба на Трейс груп холд ", обясниха пред "БАНКЕРЪ " от КФН. От финансовия регулатор допълниха, че специалистите им ще ревизират, до каква степен фондовата борса е спазила признатите от съвета на шефовете й правила за ребалансирането на показателя SOFIX.

Оказва се обаче, че сега пълномощията на КФН във връзка с бенчмарковете на финансовия пазар, какъвто е SOFIX, са много лимитирани.

Напомняме, че при предходната си инспекция на БФБ регулаторът излезе с рекомендация към борсата да промени Правилата за пресмятане на показателите. И с това се изчерпаха опциите за реакция на КФН.

При въпросната инспекция беше открито, че Правилата позволяват изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции при положение на нарастване на капитала на общественото сдружение да се прави въз основа на входящи данни от разнообразни източници, които могат да не съответстват, поради времетраенето и поредността на регистрирането на съответните излъчвания в другите съответстващи институции (например Търговски указател и Централен депозитар). От друга страна, критерият за ликвидност също не дава отговор като цяло на ниските размери, търгувани на БФБ през последните години, означиха тогава от КФН.

"Може да се доближи до обстановка, в която съставни елементи на показателя да станат акции с доста ниска ликвидност, както и такава, за които все още на преизчисляване на показателя е съществувало противоречие сред оповестените и действително записаните акции ", обясниха рисковете от сегадействащите правила от КФН.

КАРЕ:

Регулации

От началото на идната година влиза в действие Регламент (ЕС) 2016/1011 на Европейския парламент и на Съвета от 8 юни 2016 година по отношение на показатели, употребявани като бенчмаркове за задачите на финансови принадлежности и финансови контракти или за премерване на резултатите на капиталови фондове, и за изменение на наставления 2008/48/ЕО и 2014/17/ЕС и на Регламент (ЕС) № 596/2014, който ще даде доста по-големи благоприятни условия за контрол и надзор при образуването на тези определящи за финансовия пазар показатели.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР