Ръководството на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията дадоха брифинг

...
Ръководството на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията дадоха брифинг
Коментари Харесай

Мария Габриел хвърли бомба: Замразяваме преговорите с ПП-ДБ, всичко си има цена

Ръководството на ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията дадоха брифинг след съвещание, провело се в късния следобяд в събота.
Първо думата взе Мария Габриел. 
" Дълго мълчах. Слушах доста. Водих се само от разсъдъка и грижата за страната. Днес приказвах с акад. Денков. Уведомих първо него. Замразяваме договарянията. Всичко си има граница! ", съобщи тя.
„ Моята е, че не мога да приема народна власт да се гради въз основата на неистина, разлюляване устоите на държавността и неспазване на фундаментални правила на републиката. Оставям настрани лъжите във връзка с личността ми, това не е казусът. Тук може да става дума за метод на ръководство, в прорез с всички европейски правила и практики. Неприемливо е едно да се приказва по време на договаряния, а друго - на открито. Навън са неистини. Изводът ми е, че към този момент те и вътре не могат да бъдат одобряват сляпо за истина. С цялата ми благосклонност към стойностните хора в ПП-ДБ, считам, че това е недопустимо и към тях ", изясни тя. 
„ Дори да има някакво подозрение, че България е заслон, България не е заслон. България е суверенна страна. Ние имаме европейски и атлантически сътрудници. И аз ги оценявам. Но решенията се вземат само в България. България не може да бъде фасада за нечисти намерения, жадност за власт и система, подменяща устоите на държавността “, добави тя. 
" Неприемливо е да се приказва за политизация на администрацията. Нечуван метод, към държавния уред, който не може да бъде обезглавен, тъй като страната ще бъде обезглавена. Това ли е визията по какъв начин се вършат избори? Ако е това, българските жители не заслужават такова отношение “, сподели още Габриел.
" Въпрос е какво значи и " ала-бала с президента ". Без ясни отговори и гаранции за съблюдаване на правилата аз не мога да вземам участие под каквато и да е форма. Виждам, че експертно държавно управление продължава да има най-голяма поддръжка, само че на мен в този момент ми е значимо да има изясненост във връзка с ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния уред и службите, ясни гаранции за съблюдаване на пълномощията на институциите и правилата на българската страна “, посочи номинираната за министър председател от ГЕРБ.
„ Докато няма отговори и гаранции за съблюдаване на тези правила, замразяваме договарянията “, безапелационна беше тя.
„ Този, по чието признание, е правил " ала-бала с президента ", в този момент ни плаши с президента. Меко казано вътре има несъгласие “, съобщи Томислав Дончев.
„ Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде конфигуриран войнстващ болшевизъм. Това никога не е прекомерно. Този, който ще става министър в този кабинет, би трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки. Няма значение дали е законно или нелегално. Имаме изредени съответни браншове ", уточни той.
" Разбирам апела към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш едно ръководство, което има за последна цел ремонт на републиката. В това няма нищо отговорно и нищо демократично “, акцентира той. " Има голяма разлика сред саможертвата и самоубийството ", сподели още Дончев.
Мария Габриел посочи, че на срещата с акад. Денков, което се е състояла преди съвещанието на ГЕРБ, тя му е споделила също - че замразява договарянията.
„ На този стадий считам, че замразяването на договарянията изпраща доста явен сигнал да продължим да се водим от ползите на страните “, уточни тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР