Ръководителят на световния научен орган за климата Джим Ский казва,

...
Ръководителят на световния научен орган за климата Джим Ский казва,
Коментари Харесай

Балон за трилиони: Учени виждат риск за инвестициите в изкопаеми горива

Ръководителят на международния теоретичен орган за климата Джим Ский споделя, че политиците и вложителите рискуват да подценен бомба със закъснител за няколко трилиона $, като продължат с проектите за рандеман на изкопаеми горива. Той предизвестява, че цената на бездействието нараства „ всяка седмица, всеки месец и всяка година “, написа CNBC.   Говорейки малко откакто беше определен за нов ръководител на Междуправителствената експертна група по климатичните промени на Организация на обединените нации (IPCC), Ский разяснява, че вълната от световни топлинни върхове акцентира належащата нужда от понижаване на излъчванията на парникови газове допустимо най-бързо и допустимо най-задълбочено.   „ Честно казано, ние сме в тежко положение “, споделя Ский пред CNBC, допълвайки, че въздействията от изменението на климата настъпват по-бързо от прогнозите на учените.    Огромни елементи от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия пострадаха от тежки горещини, до момента в който страните от Южна Америка бяха обхванати от рекордно високи температури в средата на зимния сезон.

Причинената от индивида климатична рецесия прави рисковите метеорологични условия и техните въздействия по-чести и по-интензивни.   Ский, професор по устойчива сила в Имперския лицей в Лондон, който съпредседателства последния кръг от отчети на IPCC, акцентира какъв брой е значимо да признаем, че „ имаме независимост на деяние “ за попречване на най-лошото от климатичната рецесия.  Бомба със закъснител за 4 трилиона $?   Посланието на водещите международни учени по климата през април предходната година беше, че ще е належащо доста понижаване на потреблението на изкопаеми горива, с цел да се ограничи световното стопляне. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ е основният мотор на рецесията.   Според IPCC настоящето потребление на изкопаеми горива към този момент е повече, в сравнение с планетата може да поеме, като задачата на спомагателните планове е да блокират още по-големи излъчвания с опустошителни последствия.   Панелът по климата на Организация на обединените нации също пресмята, че вложителите в изкопаеми горива могат да бъдат изложени на риск от загуба сред 1 трилион и 4 трилиона $, в случай че държавните управления подхващат дейности за ограничение на покачването на световната температура.    Този по този начин наименуван „ въглероден балон “ се счита за главен риск за вложителите с висока експозиция на изкопаеми горива - в случай че той се спука, последствията могат да провокират шокови талази в международната стопанска система.

Попитан за риска за вложителите, в случай че активите за изкопаеми горива ненадейно изгубят стойност вследствие на политиката за климата, Ский споделя, че промишлеността ще остане мощна доникъде на този век, защото горивата нефт и газ ще продължат да се употребяват.    Той акцентира, че съгласно IPCC близо 80% от запасите от въглища, 50% от газа и 30% от петрола не могат да бъдат изгорени, в случай че стоплянето би трябвало да бъде лимитирано до 2 градуса по Целзий - със доста повече запаси, които да останат неизгорени, в случай че стоплянето би трябвало да бъде лимитирано до 1,5 градуса по Целзий.   С други думи, забележителна част от изкопаемите горива ще би трябвало да бъдат оставени в земята.   Въпреки това някои от най-богатите народи в света, като Съединени американски щати и Китай, показват енергийната сигурност като причина за вложение в спомагателни планове за изкопаеми горива. Лидерите на Г-7 също бяха подложени на критика през май за одобряването на газови вложения като „ краткотраен отговор “ на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и произлизащата от това енергийна рецесия.

Ский акцентира, че мащабът на дейностите, нужни за реализиране на задачите на Парижко съглашение, не нараства. „ Необходими са доста амбициозни трансформационни дейности “, споделя Ский относно  Парижкото съглашение от 2015 година, чиято дълготрайна цел е да се подсигурява, че световното стопляне остава „ много под “ 2 градуса по Целзий, като се „ продължат напъните “ за ограничение на повишението на температурата до 1,5 градуса по Целзий.   Целта от 1,5 градуса е решаваща, защото оттатък това равнище по този начин наречените преломни точки стават по-вероятни. Това са прагове, при които дребни промени могат да доведат до трагични последствия за цялата система за поддържане на живота на Земята, показва CNBC.   „ За да изградим обществен консенсус към тези дейности, ние в действителност би трябвало да обърнем внимание на по-широките обществени и стопански последствия ”, споделя Ский. „ Трябва да сме наясно с тях и да не ги замитаме под килима. Трябва да се надигнем непосредствено против проблемите и да ги решим. “ 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР