Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите

...
Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите
Коментари Харесай

СЗО: Бързането с бустерните дози удължава пандемията

Ръководителят на Световната здравна организация предизвести, че бързането на богатите страни да пуснат бустерни дози ваксина за ковид задълбочава неравенството в достъпа до инжекции, което удължава пандемията.

Здравната организация на Организация на обединените нации от дълго време предизвестява, че крещящата неравнопоставеност в достъпа до имунизациите за Covid оставя доста уязвими хора в по-бедните страни без нито една инжекция, до момента в който по-богатите страни вкарват необятни стратегии за укрепване.

" Общите стратегии за укрепване евентуално ще удължат пандемията от COVID-19, вместо да я прекратят, като насочат доставките към страни, които към този момент имат високо равнище на имунизационно покритие, давайки на вируса повече благоприятни условия да се популяризира и мутира ", съобщи пред кореспонденти генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. " Никоя страна не може да подтиква с бустерни дози излизането си от пандемията. "

Генералният шеф цитира данни, съгласно които в международен мащаб " към 20% от всички дози ваксини в този момент се употребяват всекидневно за подсилващи и укрепващи имунизации ". Както акцентира Гебрейесус, неналичието на еднакъв достъп до ваксини в международен мащаб " коства живота на доста хора ". " През 2021 година 3,5 милиона души са изгубили живота си поради COVID-19, повече от общия брой на случаите на ХИВ, малария и туберкулоза през 2020 година ", сподели той. Ръководителят на СЗО напомни, че коронавирусът убива към 50 000 души всяка седмица.

Коментарите му идват в миг, когато светкавичното разпространяване на разновидността Омикрон по света, откакто беше открит за първи път в Южна Африка предишния месец, понижи очакванията, че най-лошото от пандемията е отминало. Новият вид се популяризира с невиждана скорост и към този момент е открит в 106 страни, заяви СЗО.

Първите данни сочат, че мощно мутиралият вид е освен по-преносим от предходните варианти, само че и може да заобикаля по-добре някои защитни ваксини, макар че спомагателните дози наподобява покачват равнищата на отбрана.

Генералният шеф прикани международната общественост да даде приоритет на постигането " допустимо най-скоро " на 40-процентно покритие с ваксини във всички страни и на 70-процентно покритие доникъде на 2022 г.

Covid може да стане ендемичен, само че това не значи, че ще стане по-малко рисков. Това съобщи от своя страна специалистът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керхов.

" Вирусът продължава да се популяризира ", означи тя. „ Вероятно е да стане ендемичен. Може би ще има сезонни разлики. Но това не значи, че ще бъде по-малко рисков, а че ще се популяризира по-бавно. Доколко коронавирусът ще стане по-малко нападателен, следва да разберем. Преходът към края на пандемията ще бъде еволюционен. Но в този момент сме в разгара на пандемията. Вирусът се популяризира при всевъзможни условия и чакаме да се развива “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР