Проверка на фактите: Първо изслушване на републиканците в Камарата на представителите по разследване за импийчмънт на Байдън

...
Ръководената от Републиканската партия комисия за надзор на Камарата на
Коментари Харесай

Ръководената от Републиканската партия комисия за надзор на Камарата на представителите провежда първото си изслушване в четвъртък по разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън. Републиканците превърнаха бизнес сделките на Хънтър Байдън в централен фокус на своето разследване за импийчмънт, но към днешна дата няма публично доказателство, че президентът лично е получавал пари.

CNN проверява изслушването. Тази статия ще бъде актуализирана след приключване на допълнителните проверки на фактите.

Републиканците не са представили доказателства, че самият Байдън е получавал чужди пари

Републиканският представител Джеймс Комър, председателят на комисията по надзор на Камарата на представителите, каза във встъпителните си думи на изслушването в четвъртък, че комисията е разкрила как „Байдън и техните сътрудници са създали над 20 фиктивни компании“ и „натрупали над 20 милиона долара между 2014 и 2019 г."

Първо факти: Цифрата от 20 милиона долара е приблизително точна за семейството и сътрудниците на Джо Байдън, според банковите записи, призовани от комисията, но фразата „Байдън и техните сътрудници“ затъмнява факта, че има няма публично доказателство към днешна дата, че самият президент Джо Байдън е получил част от тези пари. И заслужава да се отбележи, че по-голямата част от парите са отишли ​​при „сътрудниците“ – бизнес партньорите на Хънтър Байдън – дори не самото семейство на Байдън.

Досега нито едно от банковите записи, получени от комисията, не показва плащания към Джо Байдън. А анализ на Washington Post през август установи, че от около 23 милиона долара плащания, които комисията е идентифицирала от чуждестранни източници, близо 7,5 милиона долара са отишли ​​на членове на семейство Байдън – почти всички на Хънтър Байдън – а останалите на хора на Хънтър Байдън правеше бизнес с. (The Post също постави под съмнение използването на неясния израз „фирми черупки“, като отбеляза, че „почти всички компании“, които са били изброени от комисията по това време, са имали „легитимни бизнес интереси“ или „ясно идентифицирани бизнес инвестиции.“)

Записите, получени от комисията, показват, че по време и след мандата на Джо Байдън като вицепрезидент, Хънтър Байдън е направил милиони долари чрез сложни финансови договорености от сделки с частен капитал, правни такси и корпоративни консултации в Украйна, Китай, Румъния и другаде. Отново републиканците не са представили доказателства, че Джо Байдън е получавал заплащане в някое от тези споразумения.

От Даниел Дейл, Ани Грейър и Маршал Коен от CNN

Джим Джордан невярно твърди, че Хънтър Байдън е казал, че не е квалифициран за борда на Burisma

Републиканският представител Джим Джордан от Охайо повтори невярно твърдение за Хънтър Байдън, което CNN развенча, когато Джордан направи същото твърдение миналата седмица.

Джордан твърди, че самият Хънтър Байдън е казал, че не е квалифициран да участва в борда на директорите на украинска енергийна компания Burisma Holdings.

„Хънтър Байдън не е квалифициран, факт номер две, да участва в борда. Не моите думи, неговите думи. Той каза, че е попаднал в борда заради марката, заради името“, каза Джордан в четвъртък.

Първо факти: Не е вярно, че самият Хънтър Байдън е казал, че не е квалифициран да участва в борда на Burisma. Всъщност Хънтър Байдън каза в интервю за ABC News през 2019 г., че „бях напълно квалифициран да бъда в борда“ и защити своите квалификации в детайли. Той призна, както каза Джордан, че „вероятно нямаше“ да бъде помолен да бъде в борда, ако не беше Байдън – но въпреки това изрично отхвърли твърденията, че не е квалифициран, наричайки ги „дезинформация“.

Когато интервюиращият от ABC попита какви са неговите квалификации за ролята, той каза: „Ами, аз бях заместник-председател на борда на Amtrak в продължение на пет години. Бях председател на борда на Световната програма за прехрана на ООН. Бях адвокат на Boies Schiller Flexner, една от най-престижните адвокатски кантори в света. В крайна сметка знам, че бях напълно квалифициран да бъда в борда, за да оглавя комисията по корпоративно управление и прозрачност в борда. И това е всичко, върху което се съсредоточих. По същество превръщането на източноевропейска независима компания за природен газ в западни стандарти на корпоративно управление.“

Когато интервюиращият от ABC каза: „Вие обаче нямахте задълбочени познания за природния газ или самата Украйна“, Байдън отговори: „Не, но мисля, че имах толкова познания, колкото всеки друг, който беше в борда – ако не Повече ▼."

Запитан дали щеше да бъде помолен да бъде в борда, ако фамилията му не беше Байдън, Байдън каза: „Не знам. Не знам. Вероятно не." Той добави, че "има много неща" в живота му, които не биха се случили, ако имаше различно фамилно име.

Странична бележка: Байдън е бил председател на борда на Световната продоволствена програма на САЩ, организация с нестопанска цел, която подкрепя Световната продоволствена програма на ООН, а не самата програма на ООН, както той твърди в интервюто.

От Даниел Дейл от CNN

Подвеждащо твърдение на Джордан за Министерството на правосъдието

Джордан цитира нови документи, получени от разобличители на IRS, публикувани от републиканците в Камарата на представителите в сряда, за да твърди, че Министерството на правосъдието неправилно е блокирало следователите да питат за Джо Байдън в заповед за обиск от 2020 г., свързана с задграничните сделки на Хънтър Байдън.

„Вчера научихме, че в заповедта за обиск... при проверка на електронните комуникации на Хънтър Байдън не им беше позволено да питат за политическа фигура 1“, каза Джордан. „Политическа фигура номер 1 е големият човек, това е Джо Байдън.“

Първо фактите: Това е силно подвеждащо. Служителят на Министерството на правосъдието, който даде тази инструкция, каза, че името на Джо Байдън не трябва да се споменава в заповедта за обиск, тъй като няма правно основание за това. Освен това това се случи по време на президентството на Тръмп, така че не доказва пробайдънска намеса от Министерството на правосъдието от ерата на Байдън.

В имейла от август 2020 г. от заместник на вече специалния прокурор Дейвид Вайс, назначеният от Тръмп федерален прокурор, който ръководи разследването на Хънтър Байдън, се казва, че заповедта е за „BS“, очевидна препратка към Blue Star Strategies, лобистка фирма, която представляваше Burisma Holdings, украинската енергийна компания, в която Хънтър Байдън беше член на борда.

Заместникът на Weiss каза в имейла, че „освен приписването, местоположението и самоличността в края, нищо, ако е подходящо и в обхвата на тази заповед“ и че „тук не трябва да има нищо за политическа фигура 1“, според имейли, публикувани от републиканците в Камарата на представителите. Друг документ, публикуван от Републиканската партия, потвърждава, че Джо Байдън е „политическа фигура 1“.

Преди да получат заповед за обиск, следователите трябва да установят вероятна причина и да осигурят одобрение от съдия. Ако федералните прокурори смятаха, че препратките към Джо Байдън не са в правния обхват на това, което се търси в заповедта, не би било подходящо или законно да бъдат включени.

От Маршал Коен от CNN

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР