Ракетният крайцер Москва, известен като флагман на Черноморския флот, е

...
Ракетният крайцер Москва, известен като флагман на Черноморския флот, е
Коментари Харесай

Крайцерът Москва потъна. Какви ще са последиците за Русия?

Ракетният крайцер " Москва ", прочут като флагман на Черноморския флот, е потопен по време на стихия. Информацията съобщи държавната организация ТАСС, базирайки се на съветското министерство на защитата.

Причината за детонацията: акцидент или украинска офанзива?

Корабът е бил теглен към пристанище, евентуално това в кримския Севастопол, когато е потопен. Тегленето се е наложило, защото плавателният съд е изгубил непоклатимост заради щета на корпуса при пожар, породен от експлозия на муниции. Морето обаче е било бурно и по тази причина корабът е потопен, твърди още ТАСС. Преди това екипажът е бил изцяло евакуиран на други кораби на Черноморския флот.

Руското вътрешно министерство няколко пъти повтори версията си, че детонация на боеприпаси на борда е повода за пожара, избухнал на крайцера " Москва ". Какво е довело до детонацията обаче не излиза наяве. Говорителят на украинската войска в пристанищния град Одеса Сергей Брачук твърди, че " Москва " е бил ударен от украински ракети от вида " Нептун ", само че Русия отхвърля това.

" Сериозен удар " върху съветския флот

" Москва " се считаше за флагмана на съветския Черноморски флот. Правителството на Съединени американски щати дефинира потъването на кораба като " сериозен удар " върху съветския флот. Говорителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Джон Кърби сподели, че потъването на " Москва " ще докара до " последствия " за оперативните качества на съветския флот в района. Оборудваният с ракети крайцер е играл основна роля в напъните на Русия да откри " морско владичество в Черно море ", сподели Кърби пред американската телевизия CNN. Заедно с други военни кораби " Москва " блокираше и украинското пристанище в Мариупол.

Съединени американски щати за момента не декларират изрично каква е повода за вредите на борда на кораба, които са довели до потъването. Смята се, че по време на детонацията корабът е бил ситуиран на сред 60 и 65 морски благи южно от украинския град Одеса. Крайцерът може да придвижва 16 крилати ракети с огромен обхват. Екипажът на борда включва към 500 души. Сателитни фотоси демонстрират, че до неделя " Москва " към момента е бил на пристанището на Севастопол в Крим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР