Ракети и дронове вместо преговори. Настъпиха дълбоки промени в отношението

...
Ракети и дронове вместо преговори. Настъпиха дълбоки промени в отношението
Коментари Харесай

Руската армия ще бъде унищожена и на Путин повече няма да му се наложи да блъфира

Ракети и дронове вместо договаряния. Настъпиха дълбоки промени в отношението на Запада към Русия

© Виталий Портников

От срещата на президентите на Турция и Русия в казахстанската столица се очакваше сензация. В навечерието на визитата на Реджеп Тайип Ердоган в Казахстан турското издание Milliet заяви, че Анкара се пробва да приготви възможна среща на представители на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция и Русия, с цел да се спогодят за преустановяване на войната и общи параметри за сигурност. Украински представители даже не бяха поканени на такива договаряния - създателят на Milliet единствено уточни, че Турция схваща опасенията на Киев, само че би желала да приключи войната, преди Русия да употребява тактическо нуклеарно оръжие.

Въпреки това в Астана нямаше сензация и, явно, не можеше да има. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че президентите въобще не са обсъждали Украйна. Путин, съдейки по формалните отчети, се е съсредоточил върху концепцията да трансформира Турция в нов газоразпределителен център, от който Газпром теоретично може да се нуждае, откакто Северен поток бе взривен. В същото време напълно не е изключено в сегашната обстановка в Москва в действителност да желаят да договарят със Запада - неслучайно съветският външен министър Сергей Лавров означи, че в случай че американците предложат среща сред Путин и Байдън на срещата на Г-20 в Индонезия, тогава Кремъл няма да откаже.

Този път водачите на западните страни са тези, които не желаят да приказват. Ако допреди единствено няколко дни можеше да се допусна, че Русия може да е подготвена за реалистични съвещания, то след масираната ракетна офанзива против Украйна този понеделник стана ясно, че няма смяна в посоката на здравия разсъдък в Кремъл. Този път нито самият Путин, нито съветските публични лица и пропагандисти даже не се пробваха да скрият обстоятелството, че задачата на съветските войски е точно гражданска инфраструктура. А диалозите с тези, чиито проекти включват отнемане на хората от топлота и светлина, е удар по репутацията на всеки политик. Е, по самоуважението също.

Затова водачите на западните страни за следващ път втвърдиха риториката си. Показателно е, че тази седмица за първи път бяха направени няколко остри коментара по отношение на нуклеарните закани на Владимир Путин. За това приказваха неизвестен източник на Ройтерс в НАТО, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. Същността на мненията е ясна: в случай че Путин в действителност реши да прибегне до нуклеарно оръжие, войната ще се промени трагично. И Западът този път няма да употребява изказвания и стопански наказания, а силов отговор.

Максимално ясно се изрече Борел, който апропо беше един от последните западни визитьори, пробвали се да намерят компромис с Москва преди войната и който беше подложен на отвратителната офанзива на Лавров и пропагандното клакьорство на съветския министър. Борел означи по време на речта си пред Европейската дипломатическа академия в Брюж, че в случай че Путин употребява нуклеарно оръжие, съветската войска може да бъде унищожена от западен неядреен удар - и на съветският президент повече няма да му се наложи да блъфира. И бих споделил, че сходни изказвания към този момент трансформират самата същина на войната през днешния ден, защото демонстрират, че „ капризният “ Запад, на чиято капитулация Кремъл продължава да разчита, освен не се предава, само че и няма да отстъпи.

Освен това интернационалната изолираност на Русия на този декор единствено се ускорява. Това сподели гласуването на резолюцията за поддръжка на териториалната целокупност на Украйна в Общото заседание на Организация на обединените нации и гласуването в ПАСЕ за признаването на Русия за терористична страна. Ако си напомним, че няколко месеца преди войната същият Жозеп Борел настояваше за нуждата от разговор с Москва, а ПАСЕ промени личните си правила единствено с цел да резервира съветската делегация, излиза наяве, че са настъпили дълбоки и необратими промени: Русия се трансформира в международен парий.

Владимир Путин обаче към момента може да не вижда това. Неговата непосредствена тактическа цел даже не са военните победи, а разрушаването на инфраструктурата, заради което отпред на съветската формация публично е подложен военачалник Сергей Суровикин, който след Сирия даже измежду сътрудниците си има репутацията на касапин. Но при липса на боеспособна войска, ефикасна дипломация и реалистична оценка на обстановката, всеки съветски път води в задънена улица и в Украйна има доста повече светлина - даже и с разрушените електроцентрали - в сравнение с в главата на Путин.

Източник: Віталій Портников для vot-tak tv

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР