Ракът на дебелото и правото черво отнема 1 милион живота

...
Ракът на дебелото и правото черво отнема 1 милион живота
Коментари Харесай

Бичът на богатите държави

Ракът на дебелото и правото черво лишава 1 милион живота годишно Скринингът е най-съществен за ранното разкриване на колоректален карцином
Доц. доктор Желязко Арабаджиев е експерт по здравна онкология с повече от 15 години опит, шеф на Клиниката по онкология в Аджибадем СитиКлиник УМБАЛ Токуда - София. Има специализации в Белгия, Израел, Италия, Австрия. Научните му ползи са в региона на рак на гърдата, на простатата, гинекологични и урогенитални тумори, имунотерапия. Председател е на Българското научно сдружение по имуноонкология. Член е на авторитетни национални, европейски и американски научни сдружения по онкология. Автор е на над 60 публикации, изявления в български и интернационалните списания. Носител е на призове и награди от съсловни и пациентски организации.
Всяка седмица доцент Арабаджиев  дава отговор на въпросите на читателите на " Стандарт ". Пишете ни на адрес: [email protected]

Колоректалният рак (Рак на дебелото и правото черво) е третият най-често срещан тип рак в света. През 2020 година са диагностицирани съвсем 2 милиона случая. Той е втората най-честа причина за гибел от рак, което води до съвсем 1 милион смъртни случая годишно. Това е макар обстоятелството, че съществуват ефикасни техники за скрининг, които биха могли да понижат броя на смъртните случаи от това заболяване.

Месецът на осведомеността за колоректален рак се отбелязва през март, с цел да се подчертае значимостта на скрининга, както и за поощряване на привички за здравословен метод на живот, които могат да понижат риска на човек от развиване на рак на дебелото черво, ректума или ануса - трите разнообразни типа рак, наричани общо колоректален рак.

Международната организация за проучване на рака (IARC) пресмята, че световното задължение на колоректалния рак ще бъде се усилва с 56% сред 2020 година и 2040 година, до повече от 3 милиона нови случая годишно. Очакваното нарастване на броя на смъртните случаи от заболяването е даже по-голям - с 69%, до към 1,6 милиона смъртни случая в международен мащаб през 2040 година

Очаква се
 увеличението на новите случаи
да настъпи в страни с висок показател на човешко развиване, нормално определяни и наричани " богати страни ".

Изследователите на IARC са потвърдили, че разнообразни фактори могат да усилят или понижат риска от развиване на колоректален рак. Повечето от тези фактори също въздействат на риска от развиване на други типове рак, като по сходен метод се усилват или понижават.

Например потреблението на алкохол е причина за повече от 160 000 нови случая на колоректален рак през 2020 година, или 8% от всички случаи на болестта, диагностицирано през тази година. Консумацията на алкохол също усилва риска от развиване на минимум шест други типа рак, в това число рак на черния дроб и рак на гърдата.

Други известни рискови фактори за рак включват тютюнопушенето, което предизвиква рак на белия дроб, и човешки папиломен вирус (HPV) зараза, която предизвиква рак на маточната шийка. И двата рискови фактора също способстват за тежестта на колоректален рак.

Друг фактор, който покачва риска от развиване на колоректален рак, е затлъстяването.
 Затлъстяването се смята за отговорно
за повече от 85 000 случая на рак на дебелото черво и 25 000 случая на рак на ректума, диагностицирани през 2012 година, или към 23% от всички случаи на рак диагностицирани през тази година. Като цяло смята се, че затлъстяването усилва самостоятелният риск от развиване на най-малко 7 типа рак.

Здравословно понижаване на тежестта, физическата интензивност и диетите, богати на риба, плодове и зеленчуци, могат да понижат риска от развиване на колоректален рак. Участие в добре проведен популационен скрининг усилва шанса за разкриване на колоректален рак, когато е в по-ранен и евентуално по-управляем и лечим етап.

Въпросите през днешния ден:

1.

В взаимозависимост от значимостта си признаците се разделят на:

A.    симптоми за висок риск (алармиращи симптоми) - постановат неотложно ориентиране към експерт гастроентеролог и/или хирург

a.     ректално кървене с смяна в ритъма на дефекация и/или диарийни изхождания, с отминалост повече от 4 седмици;

b.    палпираща се групировка в дясна коремна половина по хода на дебело черво;

c.     палпиращ се израстък в ректум (при тазов израстък отвън ректума - ориентиране към гинеколог при дами и уролог при мъже);

d.     персистиращо ректално кървене, без анални признаци при пациенти? 50 години;

e.     необяснима желязодефицитна анемия (хемоглобин
B.    симптоми за невисок риск - също постановат проучване от експерт при персистиране и липса на усъвършенстване от лекуване или рецидив след прекъсване на лекуване.

a.     ректално кървене с анални признаци (пролапс на ректум, фисура, възпалени хемороиди, сърбеж, анален дискомфорт);

b.     коремна болежка без палпираща се туморна групировка и без данни за чревна обструкция;

c.     промяна в ритъма на дефекация - затруднено изхождане с обособяване на твърди фекалии.

2.

Специалистите по гастроентерология са тези, към които би трябвало да бъде ориентиран пациент със упоменатите нагоре признаци. При неовладяващо се кървене и при изцяло задръстване на червото от тумора, мощни коремни болки или повръщане (симптоми на изострен корем) специалист-хирург би трябвало да реши нуждата от незабавна коремна интервенция.

Диагнозата колоректален карцином се слага въз основата на данни от историята на недоволствата (анамнеза на пациента), клиничния обзор, нагледно проучване и хистологично удостоверение.

За изцяло стадиране на КРК е подходящо да се организира компютър-томографско (КТ) проучване, магнитно-резонансна томография (МРТ) или позитрон-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ). С тези образни способи ще се реши съществуването на разпространяване (метастази) от КРК отвън червото.

Фиброколоноскопията (изследване на дебелото черво с оптичен апарат) остава " златен стандарт " за диагностика на туморите на долният храносмилателен тракт. Важно е да се подчертае, че освен това проучване освен огледа на лигавицата, а взимането на биопсия от съмнителни за рак зони е доста значимо да се случи. Именно материалът от биопсията се преглежда от експерт патолог и се слага диагнозата рак (най-често в 40-60% от случаите това е от типа на аденокарциномите).

3.

Шансовете за изцеление на КРК са свързани със стадиите на заболяването при диагностиката. Повечето злокачествени тумори се групират в четири стадия - от I до IV, като първи етап е най-ранен, а IV - най-напреднал с съществуване на далечни метастази. Достигане на 5-годишна преживяемост при диагностициране на КРК в първи етап на заболяването може да се чака при 98.6%, а в IV етап - единствено при 13.4%. Затова ранната диагностика на дебелочревният карцином е доста значима и може да се случи в добре проведени скринингови стратегии. Хирургичното лекуване е водещо във етап от I до III, като според от характерностите на тумора - размери, разпространяване или ангажиране на лимфни възли, следоперативно пациентът организира химиотерапия, с профилактична цел за недопускане на ранни рецидиви на заболяването. При карцином на правото черво (ректум) в тези стадии постоянно би трябвало да се разисква предоперативно лъчелечение с или без прибавяне на химиотерапия. Ефектът на предоперативното лъчелечение от време на време е отличен и може да докара до цялостно заличаване на туморната групировка в червото. В етап IV, свързващ се с далечни метастази, най-често в черен дроб и бели дробове, хирургичното премахване на първичният израстък не се свързва с удължение на преживяемостта на пациента и по тази причина не се организира. Единственото свидетелствуване за хирургична намеса в този етап е при цялостно задръстване на червото от тумора или при щедро кървене. В този етап на заболяването главното лекуване е с химиотерапията. С придвижване проучването на генома на клетката, в лекуването на онкологичните болести все по-важно е да се дефинира генетичният вид на туморните кафези. Генетичното проучване на разновидности в гена RAS, BRAF и други дефинират прибавяне на биологична терапия с антитела към химиотерапията, с което се усилва успеваемостта и.

Химиотерапията е единственият лекарствен избор за следоперативно лекуване при КРК, както и " гръбнака " на лекарственото лекуване при метастатична болест. С геномното профилиране, което наложително би трябвало да се организира при всички пациенти с IV етап на КРК преди началото на лекуването, към химиотерапия се прибавя и биотерапия със съответни антитела. Стратегията за лекуване на метастатичен колоректален карцином, основана на химиотерапия, неотдавна се промени. Имунотерапията навлезе като средство на първи избор при тези пациенти, чийто тумори демонстрират белези на генетичен недостатък предполагащ, отговор към един от типовете инхибитори на имунни контролни точки. Тестовете и самото лекуване с този медикамент към този момент е налично с България и се поема изцяло от здравното обезпечаване, по тази причина онколозите би трябвало да изследват туморните материали и да преценят опцията за започване на лекуването на метастатичен колоректален карцином с имунотерапия вместо с химио-био терапия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР