Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна.

...
Пуснахме това съобщение, защото обстановката около нас не е спокойна.
Коментари Харесай

За предстояща епидемия от морбили не може да се говори, заяви Кунчев

" Пуснахме това известие, тъй като ситуацията към нас не е спокойна. Вносът постоянно е вероятен, само че за идни епидемии не може да се приказва. Искам да напомним да се ревизира имунизационният статус и там където има закъснение на имунизацията да се направи. " Това съобщи националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев по тематиката с допустима зараза от морбили.

На въпрос дали възрастните хора са застрашени, Кунчев отговори: " Много от нас са я изкарвали, доста от нас имат имунитет. Малко евентуално е да се повтори болестта. "

Националният здравен контрольор дефинира като " дребен епидемиологичен гърмеж " случаите на морбили от 2017 година в Пловдив и Пазарджик , които тогава бяха оповестени, като " епидемии. "

Той добави още в изявление за Нова телевизия, че " като диагностика болестта не е мъчно, всеки доктор може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, само че има случаи на затруднения. Особено при закъсняло лекуване затрудненията са тежки. В всеобщия случай минава доброкачествено, в 90% минава без остатъчни феномени, в 10% - по-тежко, а в 1% - с тежки затруднения . Ваксиналното покритие се движи сред 90 и 92%, което не е неприятно. "

Кунчев посочи, че епидемиологични стойности за грипната вълна ще доближат своя пик към края на месеца. Според експертите времето, в което заболеваемостта от грип е висока не е уместно за слагането на ваксина.

Припомняме, че през последните дни имаше апел от страна на Министерство на здравеопазването за имунизиране против морбили. На 8 януари проф. Кантарджиев също заприказва за зараза. Въпреки случаите в Румъния, които досега са всявали суматоха, покачване на заболеваемостта там не е записана, в противен случай - даже има понижение на случаите на морбили.

Важно е да се знае, че имунизацията, която се слага, не е единствено против морбили, а съдържа и живи варианти на паротит и рубеола. Още по тематиката прочетете в Actualno.com.


Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР