пусна за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и

...
пусна за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и
Коментари Харесай

Облекчават изискванията към лечебните заведения, които могат да обучават студенти и специализанти

пусна за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на условията към лечебните заведения, които правят образование на студенти и специализанти. Целта на измененията е да бъдат основани условия повече лечебни заведения да могат да аплайват да образоват студенти и/или специализанти, както и да се усъвършенстват критериите, на които би трябвало да дават отговор. С промените ще се облекчи и процедурата по инспекция на сходството с критериите, на които би трябвало да дават отговор, с цел да бъдат утвърдени от министъра на опазването на здравето и се усъвършенстват редица условия, свързани с лечебните заведения, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Оптимизирането на знаците в сегашния план на разпоредба обгръща следните съществени промени: отпадат знаците, които нямат директно отношение към образованието на студенти и/или специализанти; понижава се условието за броя на работещите в лечебното заведение на цялостно работно време по трудов контракт експерти с добита компетентност и трудов стаж по нея не по-малко от 5 години от двама на един; отпада условието за минимално второ равнище на компетентностна кандидатстващите клиники/отделения; вкарва се условие за съществуване на договореност на лечебното заведение с друга база за образование за модулите и разделите от практическото образование по съответната следдипломна компетентност, които лечебното заведениене може да организира.
 Национален статистически институт: В края на 2020 лечебните заведения у нас са 320 Национален статистически институт: В края на 2020 лечебните заведения у нас са 320
Към 31.12.2020 година в страната действат 342 заведения за болнична помощ с 54 216 кревати, от които 320 лечебни заведения с 51 991 кревати. В сравне...

Отпада условието експертната комисия да прави инспекцията на място в лечебното заведение. Предвидено е инспекцията да се прави въз основа на показаните документи –обосновката на лечебното заведение за сходството му с критериите и изискванията, на които би трябвало да дава отговор структурата и организацията на активността в лечебното заведение, нужното съоръжение и квалификацията на личния състав, кактои доказателствения материал, въз основа на който еизготвена обосновката. Предвидена е опция при нужда експертната комисия да може да посети на място лечебното заведение.

Оптимизирани са и условията към лицата, които могат да бъдат включвани в експертните комисии за инспекция на сходството, като се планува това да са лица с опит в организирането, координирането и/или провеждането на образование на студенти и/или специализанти или в работа с документи, които се правят оценка според Наредба No 8 от 2019 година, както и лица, които имат документ за оценяване и акредитация на лечебни заведения. Оптимизиран е и редът, по който консултативният съвет ще може да предлага на министъра на опазването на здравето да дефинира състава на експертните комисии.

Приемането на плана на Наредба No 8 от 2019г. няма да докара до влияние върху държавния бюджет. Във връзка с отпадането на наложителното условие експертната комисия да прави инспекция на място в лечебното заведение, за което то дължи средства за командировъчни, разноски на всеки член на комисията, в общия случай ще се понижи финансовата тежест на кандидатстващите за утвърждение лечебни заведения. Средства за командировъчни разноски ще се изплащат от лечебното заведение единствено при зародила нужда от инспекция на място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР