Публикувани са данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към

...
Публикувани са данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към
Коментари Харесай

Министерство на финансите прогнозира дефицит от близо 1 млрд. лв. за октомви

Публикувани са данните за осъществяването на консолидираната фискална стратегия към 30.09.2022 година На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа към септември 2022 година е позитивно в размер на 989,2 млн. лева (0,6 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 468,5 млн. лева и по европейските средства в размер на 520,7 млн. лв.. На месечна база за септември се регистрира недостиг в размер на 712,3 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2022 година възлизат на 44 008,4  млн. лева, което е 66,8 % от годишните планове. За съпоставяне разноските по КФП към септември 2021 година бяха в размер на 36 777,7 млн. лв..

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена  към 30 септември 2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 237,3 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас към 30.09.2022 година е 13,2 милиарда лева, в това число 12,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,3 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към октомври 2022 година да бъде недостиг в размер на 20 млн. лв.. На месечна база за октомври се чака недостиг в размер на 1,0 милиарда лева, като аргументите за плануваното превишение на разноските над приходите на месечна база са по-високите разноски в сходство с годишните планове, както и по-големия размер на възобновения данъчен заем към бизнеса по ЗДДС. През октомври се следи повишаване на обществените разноски (вкл. и заради втората стъпка от утвърденото през лятото преизчисляване на пенсиите), финансовите разноски, разноските за прехрана и други.

Следва да се означи, че от месец юли по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ постъпват вноски от обществените предприятия от бранш „ Енергетика “ в осъществяване на §24 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Поради тази причина в частта на неданъчните доходи се регистрира растеж, защото такива вноски не са постъпвали през 2021 година. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ се прави погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар по §23 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, което също следва да се има поради при съпоставката на разноските със същия интервал на миналата година.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР