Публикуваме без редакторска намеса словото на Негово светейшество Патрирах Неофит

...
Публикуваме без редакторска намеса словото на Негово светейшество Патрирах Неофит
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват

Публикуваме без редакторска интервенция словото на Негово светейшество Патрирах Неофит за Възкресение Христово:
 Патриарх Неофит: Вдъхновете се от подвига на Иисус Христос и го имайте за образец  Патриарх Неофит: Делата на героите въодушевяват напъните ни за възхода на България
УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В утрото на Пасха, когато из цялото създание се разнася светлата и радостна новина за Христовото Възкресение, поздравявам и приветствам всички вас, правилни рожби на светата Църква, които изповядвате Христа Спасителя и живеете с вярата в Него, пазите избавителните Му заповеди и Неговия Нов Завет, който е Завет на любовта и на Божието всеопрощение. Това ни засвидетелства Сам Бог, когато изпрати в света Своя Единороден Син, с цел да „ подири и избави погиналото “ (Мат. 18:11), да възвърне нарушената в миналото заради непослушанието на праотците цялост на нашето богообщение и да възвърне богосиновството, поради което промислително Бог ни бе призовал към живота в дните на Сътворението.

В този ден на тържеството на Живота насладата ни е цялостна и от нищо непомрачена, тъй като през днешния ден Божието заричане и античните пророчества се сбъдват. Христос възкръсва „ съгласно Писанията “

(1 Кор. 15:4), „ както беше споделил “ (Мт 28:6), а с това възкресява и възвръща падналия в миналото човешки облик в неговата първозданна непорочност, властно въздигайки го отдясно на Отца, в Царството на светлината и безконечния живот. Вече никой не би трябвало да се бои от гибелта, „ тъй като Спасовата гибел ни освободи от нея… и към този момент ни един труп няма в гроба “ (из „ Похвално слово за Пасха “ на св. Йоан Златоуст).

Възвестяване на Христовото Възкресение:



Пребъдвайки непроменяемо в тази наслада и в това същинско Тържество на тържествата, през днешния ден ние още веднъж ликуваме и, дружно с цялата Църква и цялото създание, пеем победната ария: „ Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта си гибелта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува! “ (Тропар на Пасха). Дарува ни това, което единствен Той можеше да ни подари, тъй като „ в Него имаше живот “ (Иоан 1:4) и по тази причина всеки, набожен в Него и спазващ Неговия Нов Завет на любовта, също има живот. Защото черпи не от пресушен извор, а от Самия Извор на безконечния живот, от хляба на живота, от живия самун, „ слязъл от небето “, Който отдаде Себе Си „ за живота на света “ (Иоан 6:48-51).

От този непресъхващ възвишен Извор черпим и ние през днешния ден, и популяризираме Подателя на живота, Който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата мощ на злото и ни уточни пътя на безконечния живот. Нека следваме този път, тъй като в неговия край ни чакат насладата от срещата ни с Христос и венецът на живота, който „ Господ е заречен на ония, които Го обичат “ (Иак. 1:12).

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР