Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за световния БВП. Инфографиката

...
Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за световния БВП. Инфографиката
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на САЩ е космически, Русия почти я няма на картата

Публикуваха данните за изминаващата 2021 година за международния Брутният вътрешен продукт. Инфографиката на страните по Брутният вътрешен продукт демонстрира образно кои са най-големите стопански сили на планетата. Инфографиката е основана на данни и оценки на Международния валутен фонд.

Без никакво подозрение и конкуренция Съединените американски щати са първи в класацията с БВП от близо 23 трилиона $. Брутният вътрешен артикул на американците съставлява ¼ от международната стопанска система. Само четири страни – Съединени американски щати, Китай, Япония и Германия – съставляват над половината от стопанската система по света. Глобалният Брутният вътрешен продукт за 2021 е 94 трилиона $. Анализатори въпреки всичко предвиждат, че Китай може да задмина Съединени американски щати до 2030 година

А какво в действителност демонстрира Брутният вътрешен продукт на дадена страна? Брутният вътрешен продукт служи като необятен индикатор за икономическото здраве на една страна. Той мери общата пазарна стойност на артикули и услуги, основани в границите на страната в избран период от време (в случая за 2021 г.). Най-общо казано, когато Брутният вътрешен продукт се усилва в дадена страна, това е знак за по-голяма икономическа интензивност, която е от изгода за жителите и бизнеса. А когато брутният вътрешен артикул понижава, резултатът е противоположният. Брутният вътрешен продукт служи като барометър за икономическата мощност на дадена страна. Любопитно е, че единствено Съединени американски щати и Китай съставляват 42% от световния Брутният вътрешен продукт.

Съединени американски щати предстоящо са най-голямата стопанска система в света, а на второ място (със 17 трилиона долара) се подрежда огромният стопански противник на Вашингтон – Китай. На трето място е Япония (с $5,1 трилиона), само че доста по-назад от първите две страни в класацията. Следват две европейски страни – Германия ($4,2 трилиона) и Англия ($3,1 трилиона). На шесто място е Индия ($2,9 трилиона БВП), следвана от Франция (също $2,9 трилиона), Италия ($2,1 трилиона), Канада ($2 трилиона) и Южна Корея ($1,8 трилиона).

Макар че е първа по величина и девета по население в света, по икономическа мощност Руската федерация доста изостава от страни като Германия и Индия, а със Съединени американски щати и Китай даже няма място за съпоставяне. Брутният вътрешен артикул на Русия е едвам $1,65 трилиона. За информация, този на Испания е $1,44 трилиона. Междувременно организация „ Ройтерс” предвижда, че 2022 година ще е първата, в която международната стопанска система ще мине границата от 100 трилиона $. Подробно може да разгледате инфографиката на уеб страницата Visualcapitalist.com.
Инфографика: Visualcapitalist.com  Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати е галактически, Русия съвсем я няма на картата

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР