Публикации във Фейсбук твърдят, че консумацията на месо на германците

...
Публикации във Фейсбук твърдят, че консумацията на месо на германците
Коментари Харесай

Не е вярно, че Германия ще ограничи консумацията на месо

Публикации във Facebook настояват, че потреблението на месо на германците ще бъде лимитирана с нова " самодейност " на федералния министър на земеделието и храните Джем Йоздемир. " На фона на рецесията, породена от поддръжката за Украйна и битката против Русия, би трябвало да понижат потреблението на месни артикули до 10 грама дневно ", твърди потребителят във Facebook. Вярно ли е това?

Като източник е представен журналистът Еван Унгар от уеб страницата RD.RU. Става дума за онлайн платформата на съветския всекидневник " Российская газета " (от съветски: " Руски вестник " ). Изданието е основано през 1990 година от управлението на Съветския съюз, малко преди разпада му година по-късно. " Российская газета " се издава от съветското държавно управление и до през днешния ден.

Невярната информация се популяризира и в немски изявления. Твърденията са сходни - месото ще се забрани или ще е разрешен единствено по един братвурст на месец.

За какво в действителност става дума?

Дезинформацията се основава на рекомендации, издадени от Германското сдружение по въпросите на храните. В тях се споделя, че в Германия хората употребяват приблизително по един кг месо седмично. Според сдружението това е прекалено много: целесъобразно е най-много по 600 грама.  В момента организацията преразглежда метода си за правене на хранителни рекомендации. В процеса на работа беше публикувана по-ниската цифра от 70 грама месо на седмица. Нищо от това не е станало публично към този момент.

Но даже да бъдат признати, рези рекомендации са единствено това - рекомендации. Те не са със наложителен темперамент. Федералното министерство на храните също удостоверява, че всеки може да купува и употребява месо, както желае, написа дпа.

Казал ли е Джем Йоздемир, че не би трябвало да се яде месо

Управляващата коалиция в Германия фактически се споразумя да работи по нова " тактика за храненето ". Тя би трябвало да влезе в действие до края на 2023 година. Министърът на земеделието и храните Джем Йоздемир обаче прецизира, че задачата на този документ не е " да споделя на хората какво да ядат ". Целта е " да се подсигурява, че за всички в Германия е допустимо да се хранят добре и здравословно ".

Министерството на земеделието и храните даже обърна внимание на разпространяващата се дезинформация в профила си в Туитър.

  " Пълни нелепости! ", назовават от министерството изказванията, че ще има нормирано систематизиране на храната в Германия. " Всеки може да си купува и да яде толкоз месо и салами, колкото желае. И това си остава по този начин. Ние предлагаме положително, здравословно и уравновесено хранене ", написа още в обявата в Туитър.

Връзка с опазването на климата

В българската обява във Facebook един консуматор даже назовава хипотетичните проекти на немското държавно управление " зелен Голодомор ". Друг пък обръща внимание на мотивацията зад възможното решение - опазването на климата.

Факт е, че световното произвеждане на месо създава повече парникови излъчвания, в сравнение с това на други храни. То освен има сериозен принос за климатичнитепромени, само че и спомага за унищожаването на природата. Чрез отвод от консумация на месо хората могат да понижат доста персоналния си нездравословен принос. Държавна тактика за отвод от потреблението на месо обаче не съществува.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР