За първи път експерти посочиха, че стопанинът на пътя в

...
За първи път експерти посочиха, че стопанинът на пътя в
Коментари Харесай

Никой досега не спомена един детайл за мелето с колата на НСО с Кирил Петков край Аксаково

За първи път специалисти показаха, че стопанинът на пътя в лицето на Агенция „ Пътна инфраструктура и регионално пътно ръководство – Варна редовно са неглижирали проблемите свързани с остарелите пътни знаци и неприятното положение на пътната маркировка

Липсата на видимост, съчетана с превишена скорост на колата на НСО, доста над разрешената и в пъти над безвредната, са повода за тежката злополука на 16 май до Аксаково, при която почина човек. Това е част от заключението в отчета на специалистите от Сдружение с нестопанска цел в социална изгода „ Европейски център за транспортни политики ", съобщи Moreto.net.
 

Според експертите автомобилът на НСО се е движел с към и над 140 км/ч.

Експертизата сочи, че лидерът на интонации автомобил към този момент е бил навлязъл в кръстовището, без да има опция да види идващия с висока скорост на VW " Touareg ", когато е бил съдбовно връхлетян. Независимо от това, че се е намирал на път без преимущество по всяка вероятност при навлизането си той не е виждал, че към него със скорост, доста над оптимално позволената, го доближава различен автомобил, сочат специалистите.

След злополуката в началото бе оповестено, че починалият водач не е спрял на знак СТОП и това е една от главните аргументи за случилото се.

„ Превишаването на скоростта от страна на НСО без за това да има справедлива причина, представлява нарушаване на закона за придвижването по пътищата. Използването на специфичния режим на придвижване отвън разпоредбите открити в Закона демонстрира тоталното неуважение на правото и разпоредбите в Република България. Цената за поредицата от неточности и най-много цената за бързането на автомобила на НСО, е един човешки живот. ", се споделя в отчета.
 

„ Независимо от незадоволителното положение на пътя и организацията на придвижването пътният случай евентуално е щял да бъде избегнат, в случай че автомобилът приближаващ по II-29 се е движел със скорост сред 50-70 км/ч. Дори и при скорост 90 км/ч, каквото е ограничаването на скоростта в този пътен сектор, случаят е можело да бъде избегнат или най-малко да не приключи фатално;

Грешка на лидера на идващия по II-29 автомобил е това, че е позволил да се движи с висока скорост в зоната на кръстовище без видимост.

Водач с опит би следвало да може да реши тази заплаха и да предприеме съответните дейности, тъй че даже и да му бъде отнето преимуществото той да избегне настъпването на пътен инцидент; По всяка вероятност водачът на автомобила приближаващ от ул. „ Добруджа "  е бил ударен откакто към този момент е бил навлязъл в средата на кръстовището. Дали е бил спрял или не на знак Б2 няма никакво значение, тъй като при видимост от 53 м и връхлитащ го автомобил с над 140 км/ч шансът да се избегне този случай е бил под 1%. ", заключват още специалистите.

„ Видимостта при прекъсване на знака STOP е не повече от 50-53 m в посока на ляво и не повече от 70-80 mв посока на дясно, което съставлява сериозен пропуск, който директно заплашва сигурността на придвижването в съответния сектор от пътя. Това кръстовище не е с обезпечена видимост и шансът там да настъпи сходен случай още веднъж, е действителен.

Стопанинът на пътя в лицето на Агенция „ Пътна инфраструктура и регионално пътно ръководство – Варна редовно са неглижирали проблемите свързани с остарелите пътни знаци и неприятното положение на пътната маркировка; След интервала на зимното поддържане не са били положени грижи за почистването на платното за придвижване от пясъчни наноси; Растителността, която навлиза в обсега на пътя, редовно не е била почиствана, което е довело до доста понижаване на видимостта в обсега на кръстовището; Не са спазени минималните нормативни условия за ограничение на скоростта при кръстовища с лимитирана видимост; Липсва ясна процедура за това по какъв начин би трябвало да работят институциите след наставане на тежки ПТП и в какъв интервал би трябвало да се резервира истинския тип на местопроизшествието. ", се показва още в отчета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР