Публична тайна е, че бившият премиер и лидер на ГЕРБ

...
Публична тайна е, че бившият премиер и лидер на ГЕРБ
Коментари Харесай

НЕДОСЕГАЕМИ: Кога ще „отстреляме“ ловната мафия на ДПС около Бойко Борисов?

Публична загадка е, че някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е разпален ловджия и риболовец. Любимото му занимание го свързва с прословутото ловно стопанство край Шумен „ Паламара “ и неговия някогашен хазаин Бейзат Яхя. През 2014 година Борисов беше сниман по време на събор с конни надбягвания и национални битки в село Венец да седи до някогашния началник в горското и предприемача Валентин Златев.

Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя. Въпреки слуховете за нередности в ръководството в ловния парк, шефовете му се радваха на цялостно успокоение от проверяващите органи. Дори и новата власт, която стартира следствие против ловната дружинка на Борисов, не съумя да вдигне прокурорския чадър над „ Паламара “.

ФАКТИТЕ

За възможни злоупотреби в обичаното на Борисов ловно стопанство „ Сега “ писа още през 2020 година, когато Североизточното държавно дружество, под чиято шапка е „ Паламара “ разгласи търг за продажба аграрен парцел от 11 960 кв. м повърхност, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец. Големият имот със постройките в сърцето на Лудогорието беше оценен на едвам 81 300 лева Оказа се обаче, че лицензираният оценител въобще не е инцидентен човек, а е обвързван с тогавашния ръководител на Управителния съвет на горското Бейзат Яхя.

И двамата са шефове в сдружението „ Ловно-рибарско сдружение „ Паламара “. В организацията е и синът на Яхя – Илтер Бейзатов Садъков, който е народен представител от ГЕРБ в последните три Народното събрание и също така е изпълнявал длъжността зам.-директор на стопанство „ Паламара “.

Яхя е дълготраен върховен функционер на Движение за права и свободи в района и е апетитен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е персонален другар с някогашния началник на „ ЛУКойл “ Валентин Златев.

Докато ръководи управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата подред ръководител на общинския съвет в с. Венец. След локалните избори през 2019 година обаче е изключен от придвижването за уронване на престижа на партията. Местни поданици на селото настояват, че Яхя е станал прекомерно непосредствен с ГЕРБ, заради което бил изпъден от Движение за права и свободи.

В последна сметка апетитният парцел на „ Паламара “ от съвсем 12 дка беше платен за едвам 83 200 лева от компанията „ Еколес Венец “ ЕООД на функционера на Движение за права и свободи в Североизточна България Бейзат Феим. Политическите връзки обаче не са единствените, които свързват продавача – горското в Шумен, с купувача.

Шефът в СИДП Яхя е заявил през 2020 година голямо персонално взимане от същата компания. В имуществената му декларация за 2019 година на Бейзат Яхя е маркирана сумата 162 800 лева, която компанията „ Еколес Венец “ ЕООД му дължи на съображение контракт за паричен заем.

Още по-странно е, че до момента в който ловното дружество продава недвижимата си благосъстоятелност, подписва 15-годишен контракт за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто притежател също е функционер на Движение за права и свободи.

Наемодателят – компанията „ Б-НАС “ ЕООД се има от Назиф Ахмед Сейфула, дълготраен член на партията. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя персонално продава на „ Б-НАС “ пристройка в същата постройка, която „ Паламара “ наема. Справка в имуществената декларация на Яхя сподели, че и тази компания дружно с физическото лице са в негов дълг.

Дружеството „ Б-НАС “ дължи на Бейзат Яхя 45 700 лева, а Назиф Сейфула персонално му дължи 107 000 лева На процедура се получава по този начин – от една страна, ловно стопанство „ Паламара “ продава преференциално парцел на сдружение, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас в продажбата. От друга страна ловното дружество наема за потребностите си различен парцел, само че и този път от човек, от който Бейзат Яхя има взимане.

 Бейзат постоянно приема Баце на тежки трапези в „ Паламара “, завладяна като частна благосъстоятелност

Факт е също, че ловното стопанство „ Паламара “ и локалната община са обичано място за отдих на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реклама

През пролетта на 2020 година в обществените мрежи бе публикувана информация, че Борисов е почивал в ловния парк, който се стопанисва от предприемача Валентин Златев, до момента в който е бил на обиколка в Североизточна България, с цел да инспектира строителството на автомагистрала „ Хемус “. Очевидец твърди, че Борисов, придружаван от защита на НСО, е отсядал в „ Паламара “, където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от „ Сега “ дали това дава отговор на истината, Борисов отговори само: „ Не. Отдавна не ловувам “.

РАЗСЛЕДВАНЕТО

Въпреки скандалните разкрития на „ Сега “ за практиките по продажба на парцели на ловното стопанство „ Паламара “, прокуратурата не реагира. Разследващите органи се активизираха едвам след промяната на властта, когато Министерството на вътрешните работи беше поето от някогашния вътрешен министър Бойко Рашков.

През февруари предходната година полицията извърши претърсвания в парцели на някогашния началник в горското в Шумен Бейзат Яхя. Бяха открити 14 ловни пушки, револвер, ловни титли – меча кожа, еленови рога, както и документи за продажба на държавни парцели, за които се допуска, че са закупени от подставени лица. В парцел в с. Осеновец пък бяха открити към 3800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, само че без данък и бандероли.

По данни на лицето, стопанисващо парцела, алкохолът е бил благосъстоятелност депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества незаконен алкохол бяха конфискувани по отношение на формирано досъдебно произвеждане по разказа на организация „ Митници “, стана ясно от проверяващите.

След като прокуратурата пое следствието за пране на пари против Бейзат Яхя обаче делото мина през редица премеждия. Първоначално наблюдаващ прокурор беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, само че изненадващо по-късно е откомандирована и е по делото е избран втори наблюдаващ прокурор, който е изискал материалите да бъдат върнати назад в Шумен.

Впоследствие досъдебното произвеждане претърпява и трети поврат, откакто по персонално предписание на основния прокурор Иван Гешев то е изпратено в Националната следствена работа. „ Там имат по-голям потенциал и опция за следствие, тъй че то да се направи всеобхватно, цялостно и с по-голяма експедитивност “, изясни тогава окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов.

НЕДОСЕГАЕМИ

Личната интервенция на основния прокурор Иван Гешев в следствието, което е толкоз покрай сърцето на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, докара до разумния край, че закононарушение по този начин и не беше намерено.

Преди седмица стана ясно, че досъдебното произвеждане за противозаконни финансови покупко-продажби, за изпиране на пари и за рушвет от длъжностно лице против Бейзат Яхя е прекъснато. „ Разследването пристигна от София с мнение за преустановяване от следователя, който го е водил. Колегата се е съобразил с това мнение, поради, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил “, разяснява шуменският областен прокурор Орлин Куздов пред уеб страницата „ За истината “.

Той обаче изрично отхвърли да заяви какви са претекстовете за прекратяването на следствието против Яхя, като акцентира, че няма да отговори даже по Закона за достъп до социална информация, тъй като съгласно него този случай не попада в категорията на значимите за обществото информации.

Окръжният прокурор въпреки всичко добави, че част от материалите по следствието са отделени и по тях са формирани още три каузи против Яхя. Куздов отхвърли да каже защо са новите следствия, само че стана ясно, че не са за пране на пари или рушвет, т.е. най-тежките обвинявания са прекъснати. Разбра се, че едно от делата е обвързвано с оръжие и е изпратено в Районната прокуратура.

В същото време синът на Яхя – Илтер Бейзатов най-вероятно отново ще е народен представител от ГЕРБ с имунитет. Той още веднъж е на второ място в листата на партията в Шумен, като на предходните избори той беше решителен рекордьор по преференции в района.

На първия избор през април 2021 година след рухването на ГЕРБ от власт Бейзатов завоюва съумя да завоюва 6800 преференции. В козлевското село Вълнари да вземем за пример от 401 гласа за ГЕРБ цели 400 бяха с преференция за сина на Яхя.

След въвеждането на машинното гласоподаване обаче на предишните избори персоналните гласове за Бейзатов спаднаха до 2605. Тези цифри обаче не съумяха да накарат проверяващите органи за ревизират дали става дума за платен и следен избор в Делиормана.

Заглавието е на Narod.bg

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР