Проведеният референдум в Македония получи различен отзвук в медийната среда

...
Проведеният референдум в Македония получи различен отзвук в медийната среда
Коментари Харесай

Провал на референдума или на Заев - как европейските медии отразиха допитването в Македония

Проведеният референдум в Македония получи друг отзив в медийната среда в Европа.
Испанският вестник El Pais квалифицира референдума като " тежък " неуспех. Изданието дефинира допитването като всеобщ протест на локалното население, тъй като едвам към 37% от имащите право на глас жители на Македония са дали вота си в допитването. Над 90% от гласувалите са " за " присъединението на Македония към EС е НАТО. Уточнява се, че референдумът няма юридически последици. Няколко дни преди референдума вестникът написа, че вотът в Македония протяга ръка главно и непосредствено на " националната еднаквост " на жителите.
Френският вестник Le Figaro оцени въпроса на македонския референдум като " анекдотичен ". Според обявата резултатът от референдума на процедура значи неуспех на премиера Зоран Заев, а не на референдума. " Този референдум имаше за македонския министър председател стойност на избор на доверие, по личните му думи. Процедурата за одобрение на Преспанското съглашение следва. Възможно е обаче, преди този момент да има предварителни избори. "
Разнородни позиции имаше и в прилежаща Гърция. В разбор за гръцкия Capital Костас Раптис разяснява, че държавното управление " без подозрение е губещият на референдума ", макар че болшинството гласоподава в поддръжка на съглашението. Причината е, че макар ясната поддръжка от интернационалните играчи ", присъединяване на изборите е по-слабо даже и от " най-песимистичната " прогноза.
В своя обява Greek Reporter написа, че референдумът демонстрира разделянето в гръцкото държавно управление, откакто министър председателят Алексис Ципрас поздрави Заев за триумфа, а министърът на защитата Панос Каменос написа в Twitter, че допитването се е провалило.
Британският вестник The Guardian отбелязва историческото значение на референдума, само че го дефинира като неоснователен. Медията отбелязва, че за висока интензивност на референдума се е разчитало на всеобщата поддръжка на етническите албанци в Македония. Албанският министър председател Еди Рама ги прикани за това един ден преди вота.
Вестник The New York Times отбелязва, че поради неналичието на безапелационен триумф " и двете страни са се оповестили за спечелили ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР