Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни

...
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни
Коментари Харесай

Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми

Проучване, проследяващо оживелите от COVID-19, открива, че те са по-склонни да развият проблеми с психологичното си здраве до година след позитивния тест, по отношение на други хора, които не са боледували.

Рискът е еднообразно висок и за хората, които са били приети в болница, и за тези, които са се лекували у дома.

Изследователите проучват здравни данни от 153 848 инфектирани, които са претърпели COVID-19 и са имали позитивен резултат от PCR тест сред 1 март 2020 година и 15 януари 2021 година Изследователският екип наблюдава тяхното здраве до 30 ноември 2021 година

Авторите на проучването са пресметнали честотата на развиване на разнообразни психологични проблеми след Коронавирус, като съпоставят резултатите на преболедувалите с тези от контролните групи, оповестява БГНЕС. Установява се, че общият риск от развиване на проблеми с психологичното здраве се е нараснал до 64,38 спомагателни случая на 1000 души.

Изследователите оповестяват за следния нараснал риск от произшествия с психологично здраве на 1000 души година след преболедуването:

- тревожни разстройства: 11.06 спомагателни случая
- депресивни разстройства: 15,12 спомагателни случая
- стрес и адаптивни разстройства: 13,29 спомагателни случая
- приложимост на антидепресанти: 21,59 спомагателни случая
- приложимост на бензодиазепини: 10,46 спомагателни случая
- опиоидни предписания: 35,90 спомагателни случая
- нарушавания при приложимост на опиоиди: 0,96 спомагателни случая
- други (неопиоидни) нарушавания при приложимост на субстанции: 4,34 спомагателни случая
- неврокогнитивен спад: 10,75 спомагателни случая
- нарушавания на съня: 23,80 спомагателни случая.

„ Симптомите най-вероятно се дължат на мозъчно инфектиране “, изяснява доктор Болдрини от екипа на откривателите. „ Мозъчното инфектиране участва при тежко депресивно разстройство и деменции. Мозъчните признаци се откриват при други възпалителни болести като систематичен лупус еритематозус. Дори при хора с лека форма на COVID-19 може да имат нескончаем инфекциозен отговор, който нарушава мозъчната васкулатура и синтеза на невротрансмитери, в това число серотонин ".

Според различен академик стресът е спомагателен евентуален фактор за развиване на психологични проблеми. " Самоизолацията вкъщи предизвиква разстройства в живота на хората. На всичкото от горната страна терзанията по отношение на предаването на инфекцията на околните и за евентуалната тежест на болестта евентуално ще повлияят на психическото положение най-малко в кратковременен проект ", откриват откривателите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР