Проучваме всички възможности за решаване на проблема с въведения режим

...
Проучваме всички възможности за решаване на проблема с въведения режим
Коментари Харесай

До дни ще бъдат осигурени допълнителни водни количества към язовир „Студена“

Проучваме всички благоприятни условия за решение на казуса с прелюдия режим на водоподаването в Перник посредством оптимално потребление на наличните водоизточници, захранващи язовир „ Студена “. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос по време на присъединяване си в парламентарния надзор.

Министърът осведоми, че е поискана информация по отношение на съществуването на свободни водни количества от водоснабдителната система, експлоатирана от „ Софийска вода “ АД, на територията на Природен парк „ Витоша “, които биха могли да се трансферират към град Перник. По тематиката са извършени и експертни срещи, оценени са вероятните механически решения, направени са и обследвания на терен. Очаква се в околните дни да се изпълнят нужните мероприятия и да се отклони част от водата от Владайския канал, която да се влива в язовир „ Студена “, означи министър Аврамова. Тя подсети, че друга незабавна мярка за превъзмогване на спешната обстановка е решението на държавното управление да бъдат отпуснати 2,7 млн. лева за реорганизация на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и близките села. Така ще се подсигурява качеството на питейната вода, в това число и при положение на спад в размера на бент. „ Студена “. Взети са и повторни проби от язовирите „ Долна Диканя “ и „ Осломе “. Ако резултатите дават отговор на условията, ще се подхващат механически решения, с цел да се употребяват като аварийни водоизточници. Като част от ограниченията към този момент е подхванато прекъсване на водоподаването от язовир „ Студена “ в обитаемоте места, които имат различни водоизточници, като първо това е направено в кв. „ Църква “.

Друга мярка, която е набелязана като краткосрочна и незабавна за използване, е въвеждането на по-ефективен режим на водоподаване към потребителите. Предложението е водата да се пуска и стопира единствено един път в денонощието, а задачата е по този начин да се понижат загубите от повредите по мрежата. Министър Аврамова уточни, че още на 22 ноември от ВиК – Перник е изпратено писмо до кмета на община Перник с предложение за водоподаване към потребителите в часовия диапазон от 15.00 ч. до 22.00 ч. „ С въвеждането на този режим ще се понижат повредите, зараждащи от хидравлични удари по амортизираната ВиК мрежа. Ще се понижат и загубите, което ще докара до акумулиране на водни количества в резервоарите на града. Към момента кметът на община Перник е издал заповед, с която режимът е два пъти през денонощието. Аз се надявам той да премисли своето решение, тъй че да имаме опция да съхраним вода в язовира до месец април “, разяснява министър Аврамова.

Според районния министър съществена причина за огромните загуби на вода е неприятното технико-експлоатационно положение на водопреносната система, по която, поради липса на средства, дълги години не са правени никакви значими поправки и  реорганизация. „ За страдание такива действия не са осъществени и с европейски средства през предходния програмен интервал 2007-2013 година, което доста е задълбочило утежняването на положението на водопроводната система “, разяснява тя. И подсети, че сега ВиК – Перник има план и утвърдено финансиране по ОПОС 2014-2020 година за възстановяване на ВиК инфраструктурата. За община Перник са планувани към 22 млн. лева, с които ще се извърши реорганизация на основни водопроводи изток и запад, водопроводи в кв. „ Изток “, създаване на 3 нови водоема и прилежащите им водопроводи, както и реорганизация на 2 помпени станции - „ Самоков “ и „ Могилче “. „ Това са основни обекти, с реализацията на които загубите на вода ще се понижат фрапантно, с цел да има опция язовира да поеме потреблението “, уточни Аврамова.

В Народното събрание министър Аврамова осведоми народните представители, че към този момент е анулиран водния режим за обитаемоте места в областите Плевен и Ловеч, които се доставят от системата „ Черни Осъм “. Мерките за възстановяване на водоснабдяването и реализиране на резистентност при даване на ВиК услугите на територията на област Плевен, са избрани в създадените районни генерални проекти и капиталовите стратегии към тях, а с финансиране от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ Министерство на регионалното развитие ще изготви районни прединвестиционни изследвания за шест административни области, в това число Плевенска област.

 Дългосрочната стратегия на министерството и държавното управление планува създаване на язовири, които не са строени в последните повече от 30 години, тъй че да обезпечи водоснабдяването на обитаеми места, сподели министърът. Това ще бъде направено след реализацията на язовирите „ Луда Яна “ и „ Студена “, по които се работи сега. Наскоро бе пуснат в употреба новият бент. „ Пловдивци “. 

 Около  3 000 снегопочистващи машини са ангажирани от 20 ноември за зимното поддържане на 20 000 км републикански пътища, осведоми още министър Аврамова.  Всички подготвителни административни и организационни действия са изпълнени. Изготвен е проект за обезпечаване на зимното поддържане на републиканската пътна мрежа през сезон 2019/2020 година Разработени са и Планове за дейности при усложнени зимни условия. Към момента са обезпечени над 83 000 т сол, 112 000 т пясък, 3 340 т химически материали за култивиране на пътната настилка на републиканските пътища, с цел да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите. Над 1800 машини са в подготвеност да обработват пътните настилки.

Търсят се благоприятни условия за обезпечаване на целеви средства от държавния бюджет за следващата година за ремонта на  републикански път II-66 - Сливен – Hова Загора – Стара Загора –  Чирпан – Поповица до пътен възел „ Чирпан – изток “, сподели още министър Аврамова в отговор на въпрос от народен представител. Отсечката, която се нуждае от рехабилитация, е с дължина 18.5 км. Агенция „ Пътна инфраструктура “ разпореди разработване на механически план за предпазен ремонт на второкласния път в сектора от с. Богомилово до пътен възел „ Чирпан – изток “, в който са планувани ремонт на настилката, отводнителни мероприятия, ландшафтно оформяне, полагане на нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничаващи системи. Индикативната стойност за инвестицията е към 12 млн. лв. с Данък добавена стойност.

В отговор на различен депутатски въпрос министърът сподели, че план на новата оперативна стратегия за развиване на районите за интервала 2021 - 2027 година се чака в края на март 2020 година Тя би трябвало да бъде утвърдена от Министерския съвет, преди да бъде изпратена за утвърждение в Европейска комисия. При създаването ѝ ще се търси фокус върху характерните географски характерности и ресурсите на територията, като се  отчете  локалният капацитет, което би довело до понижаване на несъответствията и закъснение на процеса на миграция, сподели министърът. Разпределението на средствата по районите ще бъде уравновесено предвид на това да се търсят по-добри благоприятни условия за развиването им. Новият метод, който ще бъде прибавен при осъществяването на програмата, ще даде опция да се влага освен в градовете, а на цялата територия и да се изпълнят ограничения, които могат да бъдат финансирани от няколко стратегии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР