Процедурата по закупуване на тестовете за COVID-19 буди серия от

...
Процедурата по закупуване на тестовете за COVID-19 буди серия от
Коментари Харесай

АБВ: Купуваме тестове за COVID-19 без сертификат

Процедурата по закупуване на тестванията за COVID-19 буди серия от въпроси, разяснява пред медиите доцент Георги Кючуков, член на ИБ на Политическа партия АБВ. Той изясни, че въпросните проби са купени от две корейски компании, предопределени са за другите методики за тестване – ELISA и PCR, а информацията е резултат от отправено публично запитване от Политическа партия АБВ към Министерството на здравеопазването. От посочените обстоятелства може да се заключи, че и двете компании не дават нужните документи и разрешителни за потребление на продуктите им в границите на Европейски Съюз.

„ Ние разбираме, че в изискванията на изключително състояние Министерство на здравеопазването и държавното управление имат право и опция да подценен някои правила на закона, само че в отговора на Министерство на здравеопазването не се загатва за подобен метод, което сочи липса на претекстове “.

Доц. Кючуков е на мнение, че предоставената от отрасловото министерство документи слага доста въпроси.

„ Компанията Bioneer corporation дава проби за сегменти от РНК и ДНК. Те потвърждават с документ, че разполагат с метод на произвеждане на разнообразни китове за обособени микроорганизми. Произвели са китове за сегменти от РНК при КОВИД-19, които са предложили и доставили у нас. В своята листовка към употребяващите тези китове компанията категорично акцентира, че „ …резултатите от тези проби могат да се употребяват единствено като прелиминарен разбор. Тестът не е очакван за диагностика на хора и животни… “. Има нужните резултати от анализите на продукта и Декларация за сходство. Не е предоставено позволение за приложимост или регистрация в страна от Европейски Съюз. Втората компания, Osang Healthcare Co Ltd. дава модифицирани проби за диагностициране на SARS. Има всички разбори и Декларация за сходство. Предоставят и документ от страна-членка (Германия за своя инсталация (за проучване на гликиран хемоглобин о глюкоза), както и за проучване на хламидии, найсерия и уреаплазма. Очевидно се разчита, че по прилика биха могли да имат и подобен за COVID-19”.

В отговора от Министерство на здравеопазването липсва информация за това къде са публикувани тестванията от НЦЗПБ, както и дали тестванията в частните лаборатории са предоставени от страната. Въпросното писмо от отрасловото министерство предизвика няколко въпроса, сподели доцент Кючуков – за какво са подценени и не са спазени нормите за импорт на медицински произведения, медикаменти и консумативи на Европейски Съюз. Ако отговорът е – по този начин е в изискванията на Извънредно състояние, то следва различен въпрос – по какъв начин са се снабдили второстепенните разпоредители на бюджета, за които също се споделя, че са внесли несъмнено количество тестове; по какъв начин са се снабдили с проби частните лаборатории и в случай че е от частната поръчка, за какво е такава цената;

Доц. Георги Кючуков разяснява е тематиката за имунизациите против COVID-19, където информацията е, че има две разработки в Русия, две – в Англия и три – в Съединени американски щати, където не е ясно дали ще бъдат спазени нормите за клинични изследвания и за какво, поради неприключилите към момента три наложителни етапи на изследвания, има предварителни поръчки за пазаруване на ваксини от английския фармацевтичен колос Астра Зенека, при налични общо седем вероятни ваксини, както и от къде ще пристигна контролът на сигурността и кой ще дефинира тяхното използване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР