Протестиращи в Барселона против масовия туризъм Тази година най-вероятно ще

...
Протестиращи в Барселона против масовия туризъм Тази година най-вероятно ще
Коментари Харесай

Как Испания компенсира спада в туризма по курортите

Протестиращи в Барселона срещу всеобщия туризъм

Тази година най-вероятно ще бъде седмата поредна, в която Испания отбелязва растеж на броя на туристите в страната. Те са толкоз доста, че по стените на здания в курортите все по-често се виждат надписи " туристи, ходете си ". И доста от тях го вършат – тази година съгласно разнообразни притежатели на хотели се следи спад сред 20 и 30% по курортите. Въпреки това общият брой продължава да нараства, а повода е, че туризмът се насочва от ден на ден към градовете и все по-малко към пренаселените курорти, написа испанският вестник The Local.

" Това лято Испания ще доближи нов връх от интернационалните туристи. Очакваме над 29.6 млн. гости, с половин милион повече, в сравнение с предишното лято ", разяснява пред медии индустриалният министър на Испания Рейес Марото. Страната към този момент е втората най-посещавана в света след Франция. През 2017 година тя изпревари Съединени американски щати, която към този момент е на трета позиция. Миналата година Испания е посрещнала общо 82.6 млн. задгранични посетители, а туристическият бранш дава отговор за 11.9% от Брутният вътрешен продукт на страната, сочат данните на Exceltur.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Очакванията на Марото са за интервала юли - септември разноските на туристите в страната да се покачат с 3.2% до 33.9 милиарда евро.

Откъде идват, накъде отиват и за какво всички са в градовете

През предходната година най-вече туристи в Испания е имало от Англия. Броят им обаче осезаемо понижава, като доста специалисти считат, че туристите се насочват към по-евтини дестинации, в частност на Изток, към Хърватия и България. В България обаче също се вижда сериозен срив на туризма през лятото и остава въпросът какво тъкмо се случва по време на великото преселение на туристите – явен отговор на този въпрос обаче може да има едвам след края на дейния сезон.

Според отчет на Thomas Cook да вземем за пример британците от ден на ден избират да почиват отвън Европа, с съществена устременост към дестинации като Турция и Тунис. От компанията означават, че Турция още веднъж е желана дестинация пред Гърция след спада поради политическата и икономическа неустановеност вследствие на опита за прелом през 2016 година Същото се случва и с Тунис, която загуби доста туристи след терористичните атентати през 2014 година

В случая с Испания е значимо по какъв начин се оправя страната със срутва по курортите, само че с продължаващ растеж на общия брой туристи. Отговорът е посредством от ден на ден туризъм в градовете. Майорка може да изживява проблеми да изпълни хотелите си даже през юли, само че не по този начин стоят нещата в Барселона и Мадрид, където общинските препоръки пробват да прокарат законодателни ограничения за ограничение на отдаването чартърен тук-там за нощуване на туристите. Причината е точно в пренаселеността на градовете по време на мощните летни месеци, което от своя страна води до неодобрение на непрекъснато живеещите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР