Промените в сметопочистването и сметоизвозването за последната година във Варна

...
Промените в сметопочистването и сметоизвозването за последната година във Варна
Коментари Харесай

Сметопочистването във Варна: Има подобрения, които ще бъдат направени, вървим в правилната посока

" Промените в сметопочистването и сметоизвозването за последната година във Варна по никакъв начин не са малко. Преминаването от една система към друга е комплициран развой. Има усъвършенствания, които ще бъдат направени, сигурен съм, че вървим в вярната посока. "

Това сподели за ДНЕС+ представител на компанията реализатор за сметопочистването и сметоизвозването във Варна Николай Симеонов. 

Ето какво показа още пред наш кореспондент Симеонов:

Как се справяте с вандалщината във връзка с новите контейнери и кошове за боклук?

За страдание към момента нито ние, нито Община Варна има работещо решение по какъв начин да се оправим с този проблем. Има региони в града, в които жителите правят оценка преимуществата на новата система. Там контейнерите са вярно експлоатирани, чисти и в положително положение. Надявам се скоро да намерим решение и контейнерите да са чисти и здрави в целия град.

Виждам, че графикът на сметоизвозване е много сбит. В някои региони на Варна се извозва сметта по два и три пъти дневно.

Община Варна прави доста обширен разбор на генерирането на боклуци през цялата годината. Въз основа на това, ние получаваме заповед на кмета, която дефинира кратността на обслужване, друга за обособените региони през летен и зимен интервал.

Смогвате ли с набирането на нови контейнери, поради повишените потребности, изключително през летния сезон, поради компликациите около войната в Украйна с набирането на първични материали?

Според специалистите рецесията със суровините ще продължи с години. От наша страна вършим всичко допустимо да имаме положително обмисляне. Поръчваме нужните контейнери и аварийни елементи регулярно с цел да имаме наличия на склад. Това, което може да обърка нашето обмисляне е вандалщината. Тези поправки не могат да бъдат планувани, бързо изчерпват складовите наличия на аварийни елементи.   

Научиха ли се варненци да не оставят „ отпадък към боклука “?

Причините това да се случва са  няколко. В началото не всички жители знаеха, че с натискането на педала, се отваря контейнера. Към момента считам, че всеки знае по какъв начин действат нашите контейнери и ги употребяват вярно. Друга причина може да е претъпкан резервоар. В тези случаи или променяме графика на обслужване или прибавяме нови съдове.

Някои кметове на региони изискват от чиновниците да почистват към контейнерите. Какви други ограничения са нужни, съгласно Вас, за справяне със замърсяването към местата за събиране на отпадъците?

Почистването към съдовете не е единствено условие на кметовете, а наше обвързване по контракт. Ние сме длъжни да предложим решение и го вършим. Но отговора на въпроса ви, какви други ограничения са нужни – преди всичко е нужно да се откри за какво се стига до това замърсяване, да се откри точния проблем и по този начин да се откри вярното решение.

Знаем, че кашоните са един от огромните проблеми, защото те не се водят битов боклук. Често се изхвърлят количества, изключително към търговски обекти и не на всички места има контейнери за разделно събиране на боклуци. Имате ли хрумвания в тази посока? Какво би могло да се направи, с цел да се избегне изхвърлянето и вярното събиране на този тип боклук?

Кашоните и опаковките са главните замърсители към контейнерите. Необходимо е комерсиалните обекти да бъдат осведомени, какъв е реда за изхвърляне на тези боклуци. След това е нужен надзор на целия развой, от генератора на боклук, през компаниите за разделно събиране, до предаването за преработване. Дори свръхконтролът, когато е ориентиран към неверното място, той дава нулев резултат.

Представителят на компанията реализатор " ЗМБГ " АД бе безапелационен, че всички дейности и старания на компанията са ориентирани към възстановяване на услугата, само че счита, че и варненци се движат в същата посока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР