Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт

...
Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт
Коментари Харесай

Механизмът за главния прокурор мина на първо четене със 191 гласа. Само Възраждане се въздържа


Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които вкарват мeханизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници при данни за осъществени от тях закононарушения, беше признат за няколко часа на първо четене в пленарната зала на Народното събрание в петък.

Проектът, показан от служебния правосъден министър Крум Зарков, беше подсилен със 191 гласа, нито един “против ” и 33 “въздържал се ” от групата на “Възраждане ”. Промените минаха преди ден.

Механизмът планува следствията против основния прокурор и заместниците му да се водят от углавен арбитър с сан на висш, който краткотрайно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Промените понижават и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия правосъден съвет (ВСС), с които се назначават и освобождават основният прокурор и ръководителите на двете висши съдилища - от 17, както е сега, на 13.

За ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд беше планувано в допълнение условие - изборът или отстраняването им да бъде подкрепено от множеството членове на съвета, излъчени директно от съдиите.

Депутатите отхвърлиха различното предложение на “Възраждане ” следствието на основния прокурор да бъде поверено на шефа на Националната следствена работа. Тази концепция получи поддръжката единствено на 56 народни представители - 33 от “Възраждане ”, 19 от Българска социалистическа партия и четирима от ГЕРБ.

“През последните дни този законопроект стана мъчително настоящ. Твърде дълго време системата се управляваше на правилото тъга до безкрайност и това води до нейния непосилен край ”, сподели министър Зарков при представянето на плана на служебния кабинет.

Преди ден това предложение беше подкрепено от Съюза на съдиите в България, Висшия адвокатски съвет и неправителствени организации, а беше отхвърлено от управлението на прокуратурата, Асоциацията на следователите и Гражданския съвет към Висш съдебен съвет. На разискването в правна комисия участва и основният прокурор Иван Гешев, само че той не взе думата. Вместо него приказваха заместничките му Красимира Филипова и Десислава Пиронева.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на бълга
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР