Промени в Конституцията и отстраняване на възможности за корупция, заложени

...
Промени в Конституцията и отстраняване на възможности за корупция, заложени
Коментари Харесай

ДПС предлага промени в Конституцията и мерки срещу корупцията

Промени в Конституцията и премахване на благоприятни условия за корупция, заложени в нормативните актове, възнамеряват да предложат от парламентарната група на Движение за права и свободи в законодателната си стратегия за тази парламентарна сесия, която оповестиха на брифинг в Народното събрание, съобщи "Монитор ".

Депутатът Йордан Цонев посочи, че конституционните промени, които от парламентарно показаната партия приготвят, включват условията и рекомендациите на европейските сътрудници на България и до този миг са във фаза работа на специалисти. Той съобщи още, че по отношение на антикорупционното законодателство Движение за права и свободи поддържа всички начинания, изключително тези, които касаят оповестената поръчка от новото съдружно ръководство за нулева приемливост към корупцията.

По негови думи най-важната борба е отстраняването на изискванията за реализирането на корупционни практики. Той напомни, че първата крачка към този момент е направена - Движение за права и свободи внесе първия си законопроект по отношение на премахването на капиталовото поданство или така наречен "златен паспорт ". Цонев уточни, че е сезирана и ДАНС, с цел да бъдат разследвани всички случаи на издадени паспорти по този метод и да се разгласи какъв брой от вложенията са фиктивни. "Много държим на цялостна бистрота по тази тематика ", добави депутатът.

Той съобщи, че депутатите от Движение за права и свободи работят и по законопроект за изменение на Закона за публичните поръчки в частта си за инхаус процедурите, за които държавното управление твърдяло, че въпреки да е позволена от Европейски Съюз, се употребява у нас за корупционни практики. Йордан Цонев акцентира, че от Движение за права и свободи не са взели участие в такива процедури.

От парламентарната група създават и промени в Закона за обществените финанси, с цел да "се затвори опцията да се вършат раздават пари през джипката ".

Предвиждат се и законопроекти за смяна на Закона за поощряване на вложенията, Закона на горите и ограничения в обществената сфера с антикризисна устременост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР