Промени в борда на директорите реално няма и бившият служебен

...
Промени в борда на директорите реално няма и бившият служебен
Коментари Харесай

След таен конкурс: Росен Христов остави калинка на ГЕРБ в БЕХ – шапката на енергетиката

Промени в борда на шефовете действително няма и някогашният длъжностен министър Андрей Живков и Иван Андреев, назначен от ГЕРБ, ще продължат да са изпълнителни шефове

На 25 април, до момента в който в София се организираше интернационална енергийна конференция и се подписа конвенция с азерската SOCAR, служебният министър на енергетиката Росен Христов е внесъл решениe за промяна на управлението на Българския енергиен холдинг.

Въпреки че става въпрос за най-големия холдинг в България, който безусловно ръководи цялата енергетика и обвързваните с нея милиарди, известие за назначенията нямаше (дори по времето на ГЕРБ сходни събития се обявяваха най-малкото с прессъобщение), възмущава се заслужено „ Капитал “.

Нещо повече – изборът на управлението е станал след скришен конкурс, за който не са оповестени никакви известия с изключение на първичното му оповестяване на 10 февруари. Принципно такива състезания протичат на стадии, като се афишира кои са претендентите, кои са позволени до втория стадий (устен изпит), и надлежно кои са утвърдени за назначения.

В случая министър Христов е решил да скрие цялата тази информация през миналите два месеца и непосредствено да назначи съответните хора. Подобна неяснота беше наложена и при назначенията в сдружения като АЕЦ „ Козлодуй “, ЕСО, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ и други

Старите нови шефове

Реклама

От решението на министър Христов се вижда, че като представители на страната в борда на БЕХ са определени Ангел Янков, Андрей Живков и Иво Тодоров. Първият влезе в енергийния холдинг през март 2022 година, откакто преди този момент беше в борда на плановата компания за газовата връзка с Гърция – Ай Си Джи Би.

Последните двама обаче бяха назначени „ до провеждането на конкурс “ през януари тази година точно от министър Христов. Сега те са, нагледно казано, „ бетонирани “ на местата си, защото са назначени с конкурс и възможна последваща власт доста по-трудно може да ги смени.

 Назначеният от ГЕРБ Иван Андреев остава на шефски пост в енергетиката

Андрей Живков е служебният енергиен министър в кабинетите на Румен Радев от 2021 година, а преди да влезе в БЕХ тази зима, беше консултант на сегашния длъжностен министър. Освен за член на борда на шефовете Живков е определен и за втори изпълнителен шеф, който ще ръководи холдинга наедно с Иван Андреев – назначен по време на последния кабинет на ГЕРБ, само че съумял да се задържи при всички рокади и служебни държавни управления през последните 2-3 години.

Като самостоятелни представители, определени от Агенцията за обществените предприятия и надзор, са назначени Веселина Канатова-Бучкова и Калин Филипов. Дамата е в управлението на БЕХ от ноември 2021 година и действително е назначена там от Андрей Живков в ролята му на длъжностен министър. Тя е определена и за ръководител на съвета на шефовете.

Напълно ново лице за енергийния холдинг обаче е Калин Филипов. Той е инженер, приключил Техническия университет – София, през 2000 година, компетентност „ Ядрена енергетика “. А последно е работил като началник на катедра „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика “. Няма данни той да е взел участие в други сдружения преди този момент.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР