Проливни дъждове станаха повод за отмяна на традиционните религиозни шествия

...
Проливни дъждове станаха повод за отмяна на традиционните религиозни шествия
Коментари Харесай

Проливни дъждове отмениха шествията за Разпети петък в Испания

Проливни дъждове станаха мотив за анулация на обичайните религиозни шествия за Разпети петък в някои елементи от Испания, най-много в южния град Севиля, съобщи Франс прес.

За първи път от 2011 година насам шестте среднощни шествия, които бележат кулминационната точка на Страстната седмица, са анулирани заради неприятното време в андалуския град. През 2020 година и 2021 година шествията не се организираха поради пандемията от COVID-19.

Процесиите не престават от среднощ до зори на Разпети петък и се провеждат от религиозни братства. Те притеглят всекидневно десетки хиляди богомолци и туристи от цялостен ​​свят.

Кадри, излъчени по испанската телевизия, демонстрираха в този момент хора, които плачат и се прегръщат, откакто са чули новината за анулацията на процесиите в последния миг.

Дъждът наложи анулацията и на шествията в Кадис (на югозапад) и в Сарагоса (на север), прибавя Българска телеграфна агенция.

Испанската метеорологична организация издаде предизвестия за 14 от 17-те района на страната заради проливни дъждове, ветрове със скорост над 70 км/ч и бурно море.

Четирима души починаха през вчерашния ден при три случая на атлантическото и средиземноморското крайбрежие на Испания.

Въпреки това бурите са добра вест за страната, в която няколко района, най-много Андалусия и Каталуния (в северозападната част), страдат от дълготрайно засушаване. Тези две области, които са най-гъсто обитаемоте в Испания, се приготвят да внасят вода с кораби, в случай че се наложи.

В Испания всекидневно Страстната седмица се характеризира с десетки шествия, датиращи от Средновековието. По време на тях на специфични преносими платформи се слагат скулптури на Исус и Дева Мария в човешки растеж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР