Проливни дъджове наводниха Етрополе. Пострадаха къщи и инфраструктура, а водата

...
Проливни дъджове наводниха Етрополе. Пострадаха къщи и инфраструктура, а водата
Коментари Харесай

Потопът в Етрополе: Пострадаха къщи и инфраструктура, хората се борят с щетите

Проливни дъджове наводниха Етрополе. Пострадаха къщи и инфраструктура, а водата е рискова за пиянство. Хората се борят с вредите, а синоптиците предизвестиха, че рисковото време ще продължи до края на седмицата. Рискът от градушки и гръмотевични стихии остава.

Наводнени са всички приземни пространства

Едно от най-засегнатите уреди в Етрополе е мостът, който е пропаднал от приливната вълна. 

За хората живеещи в засегнатите от пороите къщи нощта е била безсънна. Наводнени са всички приземни пространства. Унищожено е и съвсем всички от градината им.

Снимка: bTV

„ Всичко беше насадено. Пипер имаше, само че водата го отнесе “, споделя Тинка Савова.

Сигнали за вреди има за към 15 къщи.

„ Щетите не са дребни. На едно място има придошла река, която съвсем беше достигнала до бордюра и подкопа пътя. “, споделя зам.-кметът на Етрополе Росица Христова.

Там е оповестено отчасти бедствено състояние

Ние годишно правим превантивна активност, почистваме речните корита. Но огромна част идва от секторите отвън регулация, които също би трябвало да се поддържат, само че задължението е на страната - на регионалните шефове “, сподели специалистът по гражданска отбрана Борис Стоев.

И през днешния ден е в действие отчасти бедствено състояние

Пред bTV регионалният шеф съобщи, че коритата на реките отвън обитаемата част на Етрополе в действителност не са почиствани. А повода - през последните години страната не е отпускала средства за такава активност.

Снимка: bTV


Разчистването на вредите продължи през целия ден. Хората нямат и качествена питейна вода, тя е мътна и кафява.

След 18:30 часа в региона се е изсипал пороен дъжд, а река Малки Искър е преляла

Пенка Христова, която се грижи за възрастните си родители, се опасява бедствието да не се повтори - тъй като не знае по какъв начин ще се оправи повторно.

„ Имам човек на О2 в доста тежко положение.  Ако ми се изпълни къщата, какво да го върша. Правя си сама насипи, в случай че пристигна днеска водата, да не ми влезе отначало “, споделя Пенка.

Хората в Етрополе се съмняват, че причина за бедствието след пороя може да и противозаконна сеч. Оценката на вредите занапред следва.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР