Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС образуваха дисциплинарка срещу заместничка на Гешев

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува дисциплинарно произвеждане против заместник-главния прокурор Пламена Цветанова, откакто тя персонално настоя за това. Инициативата за дисциплинарката е на някогашния длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев, който изиска колегията да стартира дисциплинарни инспекции против основния прокурор Иван Гешев и неговата заместничка.

Причината е, че прокуратурата не е дава информацията за организацията на инцидентното систематизиране на делата в продължение на няколко месеца. Демерджиев споделя, че има осъществени нарушавания на етичния кодекс и служебните отговорности от двамата висши прокурори.

" Предвид отговорностите на заеманата от мен управителна служба в системата на Прокуратурата на Република България и наведените доводи за накърняване престижа на правосъдната власт, апелирам да образувате дисциплинарно произвеждане за изясняване на обективната истина по изложените изказвания, които засягат освен персоналния ми престиж и професионално достолепие, само че и престижа на прокуратурата като цяло ", споделя Цветанова, представена от.

Главният прокурор Иван Гешев, който участва на съвещанието на колегията, дефинира предлагането на министъра като " житейски смешно създание ".

Прокурорската гилдия не образува дисциплинарка против Гешев, тъй като Демерджиев е изискал неговото освобождение от служба, за което е способен единствено Пленума на Висш съдебен съвет.

" Който избира, той може и да освобождава. Прокурорската гилдия не избира основен прокурор ", сподели Стефан Петров от Прокурорската гилдия.

Главният прокурор сподели, че няма да взе участие в гласуването, само че ще отбрани заместничката си Пламена Цветанова.

" Всеки, който има искания да е правист, може да се запознае със Закона за правосъдната власт Едва ли не оставаше в настояването да бъдат включени правила от Семейния кодекс, с цел да му се придаде някаква наукообразност ", сподели Гешев.

По адрес на служебния министър на правораздаването, той съобщи, че знае, че е правист от Пловдив и не се съмнява в юридическата му просветеност.

" Но при тази юридическа неплатежоспособност на направеното искане за мен е ясно, че задачата не е практикуване на пълномощия, претекстовете не са юридически, а задачата е лична офанзива против основния прокурор и преодоляване на прокуратурата и на правосъдната власт, политическо преодоляване ", сподели Гешев.

Прокурорската гилдия реши да върне на министъра на правораздаването предлагането във връзка с Гешев за уточнение, дружно с цялостния стенографски протокол от днешното съвещание. Главният прокурор даже се пошегува, че това е " с просветителна цел ".

В същото време Прокурорската гилдия одобри декларация в отбрана на прокурорите от голословни нападки от Министерство на вътрешните работи по свадите към делото " Хемус ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР