Прокурор от отдел Антикорупция в Специализираната прокуратура ще проверява сигнала

...
Прокурор от отдел Антикорупция в Специализираната прокуратура ще проверява сигнала
Коментари Харесай

Проверката срещу Гешев по сигнала на Рашков може да продължи 4 месеца

Прокурор от отдел " Антикорупция " в Специализираната прокуратура ще ревизира сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев с изказвания за непозволено разпространение на данни от специфични разследващи средства, съобщи БНР.

Прокурорът е бил определен със системата за инцидентно систематизиране на делата, сподели ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, само че отхвърли да каже името му:

Из сред 8 - 9 магистрати е бил определен спецобвиненителят, който ще ревизира има ли съображение за следствие против Иван Гешев. Името щяло да стане ясно с финалния акт, който той ще подпише, изясни Маджарова: " Нека да осигурим оптималната хигиена за този магистрат, тъй като натискът и публичния интерес по проблема е голям ".

От един до четири месеца може да отнеме инспекцията, чийто резултат и претекстове сигналоподателят Бойко Рашков има право да апелира пред Спецапелативната прокуратура, в случай че не е склонен с тях. Маджарова допусна, че най-вероятно служебният вътрешен министър ще разгласи обществено резултатът, само че се ангажира информация да има и по линия на спецобвинението.

На въпрос ще може ли проверяващият прокурор да се абстрахира от от думите на основния прокурор Иван Гешев, че причините, с които правосъдният министър Янаки Стоилов изиска освобождението му от Висш съдебен съвет и които са залегалнали и в сигнала на Бойко Рашков са " правно нищо ", ръководителката на спецпрокуратурата беше безапелационна:

" Когато човек е магистрат, би следвало прагът му на толерантност да е малко по-висок, т.е. наблюдаващият прокурор по преписката би се абстрахирал от всички изнасяни обществени медийни обстоятелства и условия, и би се произнесъл по вътрешно разбиране както ние, прокурорите го назоваваме, по закон ".

И изрази удивление от огромния интерес към сигнала, тъй като той не бил казус: " Сигнали против основния прокурор са постъпвали, евентуално и ще продължат да постъпват както против този основен прокурор, по този начин и против предишен основен прокурор, по този начин и против ръководител на висшо съдилище. Това са естествените неща. Всеки български жител има по този начин нареченото конституционно право на жалване ".

Валентина Маджарова не съумя да каже за какъв брой сигнала става дума, само че се сети, че инспекцията по нито един от тях не е прераснала в досъдебно произвеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР