Прокурор е отказал да бъдат арестувани двама полицаи, заподозрени, че

...
Прокурор е отказал да бъдат арестувани двама полицаи, заподозрени, че
Коментари Харесай

МВР шефът цитира Narod.bg: Прокурор отказа ареста на ченгетата, пазили надрусания убиец с поршето

Прокурор е отказал да бъдат задържани двама служители на реда, обвинени, че са пазили надрусания и пийнал джигит Димитър Любенов с порше за 300 000 лв., обвинен за злополуката на Околовръстното на София, при която почина френски жител.

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, с което удостовери новината на Narod.bg, че прокуратурата е отказала да задържи пробитите ченгета.

По думите му задържането на чиновниците е било препоръчано от дирекция „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи, която е проверявала дейностите им.

Версията на прокуратурата е друга. Според известието самодейността за откриване на дейностите на служителите на реда е била напълно на държавното обвиняване.

Поредният конфликт сред полиция и прокуратура идва на фона на от ден на ден обстоятелства, сочещи, че историята с Любенов повтаря тази с Георги Семерджиев. Той е обвинен за гибелта на две млади дами пред столичния хотел „ Хемус “.

След злополуката се разбра за негови връзки с служители на реда, както и за отвод на прокуратурата да го проверява в предишното. След това се разбра, че в прикриването на нарушаванията му през годините са взели участие към 40 служители на реда.

При случая на Околовръстното почина френски жител, а други двама пострадаха. Експертиза откри, че Любенов е карал с 195 км в час след приложимост на алкохол и опиати. В момента той е в ареста.

Веднага след злополуката на 25 септември на мястото е пристигнала патрулка с двама служители на реда от Шесто РПУ в столицата. Според инспекция на Министерство на вътрешните работи обаче те са карали след поршето на Любенов съвсем от самото начало. След удара полицейската кола е спряла и се е върнала обратно вместо да отиде на мястото на злополуката. Едва след подадения сигнал на тел. 112 патрулката е тръгнала още веднъж.

Двете коли са били засечени от камери по маршрута. Установено е, че патрулката се е движела с над 160 км в час. Колата на Любенов не е била спирана за инспекция. Има къс откъслек от време, в който се счита, че и двете коли са били спрени. Каква е повода, към този момент е незнайно.

Реклама

След инспекцията на „ Вътрешна сигурност “ в Министерство на вътрешните работи е предложила двамата чиновници да бъдат задържани. Данните са били докладвани на наблюдаващ прокурор. В последния миг той е взел решение те да не бъдат арестувани.

Обяснението било, че ще се образува настрана дело, с цел да върви следствието. В момента двамата чиновници са отстранени от работа. Срещу тях е почнало дисциплинарно произвеждане и евентуално ще бъдат препоръчани за уволняване.

Съмнения

Съмнения за полицейска протекция над Любенов се появиха още в първите дни след злополуката. Очевидци разказваха, че служителка на Министерство на вътрешните работи дълго говорила с него и демонстрирала непосредственост.

Малко по-късно зам.-главният секретар на силовото ведомство Станимир Станев разяснява пред Нова телевизия, че служителката е играла роля и задачата е била да успокои водача, който прекосявал през всевъзможни положения от експанзия до рев.

Държи се безочливо

Министерство на вътрешните работи не е можело да арестува чиновниците независимо, тъй като за злополуката към този момент е имало формирано следствие. Затова е било нужно единодушието на държавното обвиняване, сподели Демерджиев.

Той съобщи, че съзнателно не употребява думата „ конвой “ за дейностите на служителите на реда, тъй като нямало безапелационни доказателства. Според него обаче има задоволително данни, че те не са изпълнили служебните си отговорности. Затова е формирано и дисциплинарното дело.

Демерджиев не даде доста детайлности за досегашната работа на служителите на реда. Той обаче разяснява, че проверяващ от „ Вътрешна сигурност “ описал единия от чиновниците със следните думи: „ Държи се безочливо “

Арест

Първоначалните данни сочат, че Любенов е карал с над 1.70 промила алкохол. Освен това тестът му за кокаин е позитивна. Преди няколко дни пред съда той съобщи, че съжалява за случилото се и изиска да излезе от ареста. И двете инстанции отхвърлиха да постановят по-лека мярка за неотклонение.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР