Прокуратурата влезе в период на отрицание. С театрално режисирана проява

...
Прокуратурата влезе в период на отрицание. С театрално режисирана проява
Коментари Харесай

Гешев дава знак - няма да подава безусловно оставка, но е готов на сделка

Прокуратурата влезе в интервал на отричане. С театрално режисирана демонстрация в понеделник, петимата зам.-главни прокурори, подредени като правосъден състав в конферентната зала на Съдебната палата, оповестиха декларация в отбрана на основния прокурор Иван Гешев Прокуратурата и основния прокурор няма да стават жертви на неуспехите на изпълнителната и законодателната власт, неистина е, че Европейска комисия желае промени в прокуратурата и в частност - отчетност на основния прокурор, е внушението на декларацията (пълния текст на декларацията можете да видите ).

Любопитното е, че тази самодейност идва откакто през цялата минала седмица прокуратурата и нейният основен прокурор се опитваха да показват по всевъзможни способи засилена интензивност и предпочитание да се харесат на новата власт.

Миналата седмица стартира с неофициално искане на основния прокурор Иван Гешев за среща с президента Румен Радев. " Дневник " заяви, че президентът Радев и Гешев са се засекли в коридорите на Народното събрание при гласуването на новия кабинет. Преди началото на церемонията Гешев влезнал в формалната ложа, само че няколко минути по-късно излязъл още веднъж в коридора и пресрещнал президента. Гешев поздравил Радев за преизбирането му и по-късно изиска диалог с него " за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет ". Радев удостоверил, че е подготвен на диалог. И двамата отхвърлиха мнения след късата среща на крайник, заяви " Дневник ".

А в сряда основният прокурор Иван Гешев посрещна с голям букет новата правосъдна министърка Надежда Йорданова, която всеки ден в изказване приканва за неговата оставка и му сложи съвсем непосредствено този въпрос даже и с букет в ръка.
Реклама
Стигна се до такава степен, че в петък в информация на Българска национална телевизия бе обявено, че прокуратурата е поискала от Българска народна банка да ревизира кюлчетата и банкнотите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, една инспекция, която закъсня с година и половина. Българска национална телевизия е медия, която постоянно е уличавана да извършва поръчки на прокуратурата, тъй че информацията надали е инцидентна.

Ден по-рано от прокуратурата оповестиха, че министър председателят Кирил Петков няма да бъде разследван за декларацията за поданство, защото с близо четири месеца забавяне прокурорите са прозряли, че въпреки и погрешна, тя няма доказателствена стойност и не попада в хипотезите на член 313 Наказателен кодекс.

Само три дни по-късно обаче тонът на прокуратурата внезапно се смени.
Вярно или не
Опорните точки в декларацията на прокуратурата в действителност не са нови, въпреки че в тази ситуация съответно са обвързани с Плана на възобновяване, където един от акцентите е нуждата от въвеждане на механизъм за отчетност и дейно следствие на основния прокурор. Какво се споделя:
Реклама
Не е правилно, че Европейската комисия е сложила изискване за въвеждане на механизъм за отчетност и отговорност на основния прокурор в Плана за възобновяване, се споделя в декларацията. " Абсолютно несъстоятелни са внушенията за изключителната нужда от промени в прокуратурата и в частност, за отчетността на основния прокурор. Очевидно е, че сходни ограничения няма по какъв начин да стоят в основата на общественото и икономическо възобновяване на България, не изискват финансиране и не биха могли да бъдат поставяни като изискване от Европейска комисия ", е обяснението на управлението на проктуратурата. Не е ясно по каква причина бизнес средата и противодействието на корупцията са обвързани тъкмо с отчетността на основния прокурор, е другият акцент в декларацията. Целта на включването на статута на основния прокурор в Плана - което е неизпълнимо в обозримо бъдеще, тъй като тези ограничения изискват смяна в конституцията - е с цел да могат изпълнителната и законодателната власт да се оправдават с прокуратурата и основния прокурор когато страната не получи европейски средства по Механизма за възобновяване и развиване. Така " ще трансфорат прокуратурата и основния прокурор в център на публичното неодобрение и средство за напън върху съответните представители на изпълнителната и законодателната власт ". Изпълнителната и законодателната власт се пробват да обвържат неуспехите си с функционалностите на прокуратурата и основния прокурор, в това число и неизпълнението на решението на Съда в Страсбург по делото " Колеви ", което се чака към този момент 10 години. " Изпълнението на това решение е ангажимент на българската страна, а не на правоприлагащите органи, прокуратурата [...] не е и не може да бъде виновна за действието или бездействието на законодателния орган или на органите на изпълнителната власт. "

Всъщност, Европейска комисия не просто желае най-сетне България да реализира промяната за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, само че и категорично упорства в бележките към проекта, че " поради значимостта на тази промяна тя [трябва] да се придвижи в по-ранния график " - вместо доникъде на 2023 година, да бъде осъществена напълно или най-малко част от нея до края на 2022 година Изисква и детайлизиране на процедурата за избор и назначение на проверяващия основния прокурор, в това число и спомагателни процедурни гаранции за самостоятелност.

Факт е, че в първичната версия на проекта - формирана от кабинета на ГЕРБ, нямаше планувани ограничения, свързани със статута на основния прокурор. Само една от аргументите за това е, че окончателното договаряне и приемане на Директивата за господство на закона стана през декември 2020 година Защо по-късно кабинетът на ГЕРБ не е подхванал нищо, с цел да обвърже документа с проекта, е въпрос към тях, чийто отговор не е надалеч от мозъка - за ГЕРБ промяната на прокуратурата е мръсна дума. Всъщност това е и повода за несъблюдение на решението по делото " Колеви " от 2009 година - първият акт, в който европейска институция разпознава неуместния недостижим статут на българския основен прокурор и нуждата от сериозна промяна. През цялото това време от този момент ръководи ГЕРБ, а запазването на уродливия модел на безотговорен основен прокурор е вследствие на мълчешком съглашение в границите на задкулисието, което владее правосъдната власт. Двата отчета на Европейска комисия за върховенството на закона, също неотменно слагат промяната на прокуратурата и статута на основния прокурор преди всичко.

Факт е, че в случай че България беше подала проекта без никакви ограничения за правосъдна промяна и гарантиране на европейските пари, той щеше да бъде върнат мигновено.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Банки и финанси 3 Енергетика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Енергетика 1 Отбрана 2 Политика 3 Компании Реклама
" Категорично е неистина, че промяната за отчетност и отговорност на основния прокурор е някаква самодейност на служебното държавно управление, ориентирана против личността на Иван Гешев. От ден първи, когато поех ролята да ръководя процеса по обмисляне и приемане на ПВУ, този въпрос настойиво е поставян от Европейска комисия. Това е елементарно доказуемо посредством писмената преписка сред държавното управление и службите на Европейска комисия, обвързвано с разписването на съответните планове и текстове на промените в ПВУ " - това декларира досегашният длъжностен министър Атанас Пеканов, който отговаряше за Плана за възобновяване, в един много обширен пост във Facebook във връзка на днешната прокурорска декларация.



Вярно е, че Европейска комисия не може да съобщи непосредствено условия за съответни ограничения или да изиска дадена страна да вкара дадена тематика в проекта си. Но процесът на договаряния с Брюксел е многоизмерен и всеки, който е взел участие в него, знае, че Комисията има доста способи да наложи мнението си. В случая, няколко източника на " Капитал " са посочвали, че промените в прокуратурата са наложителна част от процеса, към който България би трябвало да се придържа, в случай че желае да види тези пари. Вероятно България ще бъде една от страните, които ще подлежат на надзор и ограничения по Механизма за конвенционалност и ограничение на финансирането от Европейски Съюз за страни, които имат пропуски при върховенството на закона. Именно в тази връзка Европейска комисия е поискала клаузи, които обвързват изразходването на парите с адресиране на проблемите в правораздаването.

В този подтекст в понеделник стана известно, че основният прокурор Гешев предлага за назначение като зам. началник на Националната следствена работа не различен, а Ясен Тодоров - член на предходния Висш съдебен съвет, човек, който стана нарицателен поради лекотата, с която лансираше и най-абсурдните тези в отбрана на политиките на предходния основен прокурор Сотир Цацаров, държател на предходния Висш съдебен съвет. Тодоров беше ръководител на Етичната комисия, която не разреши да се прегледа всъщност нито един сериозен сигнал за етични нарушавания, позволи замазване на инспекцията " Яневагейт ", " ЦУМгейт " и редица други. Това предложение в настоящия миг е също част от контеткста.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама Сделка или не
Актуалният въпрос е какво ще е продължението.

Гешев явно дава знаци, че първо, няма да подава оставка и второ, е подготвен на договорка. Личните му претекстове са ясни. Той най-добре знае, че в случай че слезе от поста, има стотици учредения да му бъде търсена отговорност - и дисциплинарна, и наказателна. Лишен от всякаква политическа поддръжка на мощните на деня - изискването, с което той е поел поста - той търси съглашение.

Въпросът обаче е до каква степен това въобще зависи от него. Гешев е аватар на скрити комбинации и подмолно кадруване на досегашните ръководещи и Движение за права и свободи, за които прокуратурата и основният прокурор са един от мощните лостове на ръководството. Има задоволително данни, че всеки на висок пост в правосъдната система минава през утвърждението на Делян Пеевски, същинският кадровик на системата, а Висш съдебен съвет единствено подписва неговата селекция. Доколко назначените от Пеевски имат своя воля е единият от въпросите.

Доколко новите ръководещи биха се съгласили на договорка - да вземем за пример оставка против заричане за цялост, следва да се види. Мнозина биха го окачествили като неприятен знак.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР