Прокуратурата поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да

...
Прокуратурата поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да
Коментари Харесай

Прокуратурата пита КЕВР: Как са утвърдени повишените цени на тока и парното?

Прокуратурата изиска от Комисията за енергийно и водно контролиране да реши дали са нужни промени в разпоредбите за установяване на цената на топлинната сила и да обясни по какъв начин са одобрени нарасналите цени на тока.

В известието се показва, че още на 28 юни Върховната административна прокуратура /ВАП/ е образувала кореспонденция по изявления в медиите, свързани с повишение на цената на топлинната и електрическата сила. От прокуратурата декларират, че изявленията навеждат на данни за непозволено нарастване на цената за даване на топлоенергия. Освен това се поставя акцент върху събитието, че настоящата разпоредба за контролиране на цените основава предпоставки за нереално ценообразуване във щета на крайните консуматори.
От прокуратурата са установили още, че покачването на цените за топлинна сила от 1 юли е в несъгласие със Закона за енергетиката, според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране на отбраната на ползите на потребителите.

Заради значимия публичен интерес от ВАП желаят от ръководителя на КЕВР да отговори в къс период - подхванати ли са дейности и какви са те, за смяна в подзаконовите актове по отношение на цените на топлинната сила.

От прокуратурата напомнят, че точно с решения на КЕВР цените на електрическата сила се усилиха приблизително с 4,40 на 100, а цените на топлинната сила набъбнаха приблизително с 16,23 %, повишена е и цената на природния газ за месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР